20 Ekim 1999 21:00

Endonezya devlet başkanı

   Abdurrahman Vahid oldu

Paylaş
Endonezya devlet başkanı
    Abdurahman Vahid oldu
Endonezya Devlet Başkanlığı'na Ulusal Uyanış Partisi Başkanı Abdurahman Vahid seçildi. Endonezya'da Halkın Danışma Meclisi (MPR)'nde dün yapılan oylamaya 691 milletvekili katıldı.
Vahid, genel seçimlerde en büyük oyu alan rakibi Megawati Sukarnoputri karşısında 686 geçerli oyun 373'ünü aldı. Megawati ise 313 oy alabildi. Vahid'in devlet başkanı seçilebilmesi için kullanılan geçerli oyların yarısından bir fazlasını alması yeterli oluyordu.
'Popüler İslamcı'
Gözleri hemen hemen hiç görmeyen Vahid, partisi Ulusal Uyanış Partisi tarafından kendisine yapılan devlet başkanlığı adaylığı teklifini bu ay başında kabul etmişti. Oylama öncesinde devlet başkanlığı için halkın ve siyasi uzmanların favori gördüğü Megawati, Endonezya Devlet Başkanı Yusuf Habibi'nin son anda yarıştan çekilmesi, Habibi'nin, partisi Golkar'ın 'Popüler İslamcı' Vahid'i destekleme kararı alması üzerine, yarıştan mağlup ayrıldı.
Golkar Vahid'i destekledi
Ülkenin dördüncü devlet başkanını seçmek için oy verme işlemi başlarken, seçime Endonezya Demokratik Mücadale Partisi (PDI-P) lideri Megawati Sukarnoputri ve Müslüman lider Abdurrahman Vahid aday olarak girdi. Seçime üçüncü aday olarak gireceği açıklanan Ay Yıldız Partisi lideri Yusril Isra Mahendra da son anda seçimden Abdurrahman Vahid lehine çekildiğini açıkladı.
Bu arada, Golkar Partisi'nin aday gösterdiği Devlet Başkanı B. Yusuf Habibi'nin adaylıktan çekildiğini açıklamasından sonra, alternatif aday olarak gösterilen partinin lideri Ekber Tandjung da, seçimde başarısız olacağının anlaşılması üzerine adaylıktan çekildi.
Sokaklar gergin
Endonezya'nın yeni devlet başkanı olan Abdurrahman Vahid, ilk icraat olarak başkent Jakarta sokaklarındaki tansiyonu düşürmeye çalıştı. Vahid, halkı sakinleştirmek için Megawati ile beraber sokağa çıkacağını söyledi. Jakarta caddelerine çıkan Megawati taraftarı binlerce kişi parti başkanlarının seçimi kazanacağından emin olarak sevinç gösterileri yapmışlardı. Gösteri bölgesinde meydana gelen patlamada 2 kişi yaralanmıştı. İki liderin, sevinç gösterilerinin protesto gösterilerine dönüşmesinden korktukları ifade edildi.
Timor referandumu onaylandı
Bu arada, Endonezya'nın en üst yasama organı olan Halkın Danışma Meclisi, Doğu Timor'un bağımsızlığını onayladı. Bölgenin, geçici yönetim kuracak olan BM'ye yıl sonunda teslim edilmesi bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Direnişte bebek mutluluğu

SONRAKİ HABER

Pakistan'da darbe havası hakim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa