19 Ekim 1999 21:00

Paşabahçe Schoot işçileri

   ücretsiz izne direniyor

Paylaş
Paşabahçe Schoot işçileri
     ücretsiz izne direniyor
Ali Baş
Paşabahçe Schoot Cam Fabrikası'nda üç ay önce ücretsiz izne çıkartılan işçiler, işbaşı yapmak için geldikleri fabrikanın önünde jandarma ile karşılaştı. İşverenin '"Üç ay daha ücretsiz izin yapın" önerisine tepki gösteren işçiler, birlikte hareket etme kararı aldı.
Şubat ayında üretime başlayan, ancak resmi açılışı 16 Haziran tarihinde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından yapılan Paşabahçe Schoot Cam Fabrikası'nda çalışan yaklaşık 400 işçi, 16 Temmuz tarihinde 3 aylık ücretsiz izne çıkartıldı. Fabrika yönetimi, işçilere 18 Ekim'de işbaşı yapacaklarını söyledi.
Pankartlar alındı
Geçtiğimiz hafta bir basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getiren işçiler, önceki gün erken saatlerden itibaren fabrika önünde toplanmaya başladı.
Fabrikanın önünü jandarma kapatırken, Organize Sanayi Bölgesi'nde de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Bölgeye giren herkes tek tek arandı.
İşçilerin tepkilerini dile getirdiği "3 aylık açlık yeter", "Paşabahçe sözünü tut", "İşimizi almadan dönmeyeceğiz" ve "Nasihat değil, işimizi istiyoruz" yazılı pankartlara da jandarma tarafından el konuldu.
Komisyon oluşturuldu
Paşabahçe işçileri, daha önce defalarca başvurmalarına rağmen kendilerini sendikalı yapmayan Kristal-İş Sendikası yönetimini de kınadılar. Mücadelelerini birlikte sürdürme kararı alan Paşabahçe işçileri, yaklaşık 20 bölümden birer temsilci seçtiler.
Fabrika yönetiminin işçilere yaptığı "1 Ocak 2000 tarihine kadar daha ücretsiz izin yapın" önerisini kabul etmeyen işçiler, fabrika yönetiminin sözünü tutmasını istediler. İşçiler kendilerinin üç aydan bu yana ücretiz izinli sayıldıklarını belirterek, yasal hakları olan kıdem ve ihbar tazminatlarını istediler. İşçiler aksi durumda ücretsiz izne çıkmayacaklarını fabrika yönetimine bildirdiler.
Destek verildi
Paşabahçe işçilerine Eskişehir'de bulunan çeşitli sendikalar da destek verdi. Fabrika önüne gelen Harb-İş Şube Başkanı Mustafa Kaya, Tez-Koop-İş Şube Başkanı Tanju Demirdağ, Yol-İş Şube Başkanı Rıdvan Atan, Türk Metal Şube Başkanı H. Hüseyin Bolat, Eğitim-Sen Şube Başkanı A. Paşa Şanlı, Sosyal-Sen Şube Başkanı İmam Baba, Maliye-Sen Şube Başkanı Latif Bursalı, EMEP Merkez İlçe Başkanı Ali Ekber Ulusoy da Paşabahçe işçilerinin yalnız olmadığı mesajı verdiler.
ÖNCEKİ HABER

DYP kongrelerinde Çiller ağır basıyor

SONRAKİ HABER

Harb-İş'te genel kurula doğru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...