19 Ekim 1999 21:00

Cezaevlerinde demir yumruk isteniyor

Jandarma Genel Komutanlığı Koruma Şube Müdürü Yüzbaşı Mustafa Koç, cezaevlerinin birer kafese dönüştürülerek siyasi tutukluların kazanılmış...

Paylaş
Cezaevlerinde demir yumruk isteniyor
Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde 10 tutuklunun ateşli silahlar ve işkenceyle katledilmesinin ardından hücre tipi cezaevlerinin yapımına hız verilirken, askerler de tutuklulara yönelik baskıların artırılması için çalışmalara başladı. Jandarma Genel Komutanlığı, bir rapor hazırlayarak, TBMM'ye sundu. Raporda, cezaevlerinde kazanılmış tüm hakların gasp edilmesi ve tutukluların çalıştırılması talep ediliyor.
Rapor hazırlandı
TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na cezaevlerine ilişkin rapor sunan Jandarma Genel Komutanlığı Koruma Şube Müdürü Jandarma Yüzbaşı Mustafa Koç, öncelikle fiziki yapının güçlendirilmesini istedi. Ülke genelinde 523 cezaevinin dış korumasını, karakollarla birlikte toplam 14 bin personelle yerine getirdiklerini bildiren Koç'un, cezaevlerinde yaşanan sorunların nedenlerine ilişkin Meclis tutanaklarına geçen saptamaları şöyle:
Geleceğe dair ipuçları
"- İnfaz kurumlarının fiziki durumu infaz mevzuatından kaynaklanan sorunlar vardır. Çevre aydınlatması, nöbetçi kulesi, elektronik alarm, ikaz ve telefon sistemi, ihata duvarı, jeneratör, betonlama, kapalı devre televizyon sistemi, tel örgüler ve diğer fiziki engelleri eksik olan cezaevlerimiz mevcuttur.
- Yeni cezaevlerinin inşa edilmesi için gerekli finansal kaynak sağlanamamaktadır.
- İnfaz koruma memurlarının eğitim seviyesi, moral ve fiziki kapasite bakımından yetersizliği vardır.
- Siyasi otorite infaz mevzuatının uygulanması hususunda değişmez bir irade gösterememektedir. Bütün cezaevlerinde yeknesak bir yetki sağlayacak yeterli denetim mekanizması yoktur.
- Mevzuat gereği çalışma zorunluluğu olmasına rağmen, tutuklu ve hükümlüler cezaevi bünyesinde herhangi bir işte çalıştırılmamaktadır. Bunun nedeni iş yurtlarının yetersizliği gibi görülse de asıl neden bu sorumluluğu yerine getirme iradesinin bulunmamasıdır. Tutuklu ve hükümlülerin çalıştırılmaması olumsuzluklara neden olmaktadır.
- Sistemin çağdaş bir ıslah ile topluma kazandırma çalışması yoktur. Cezaevi iç yönetimi ile jandarma dış koruma meslek unsurları, polis ve istihbarat birimleri arasında zaman zaman koordinasyon kopuklukları yaşanabilmektedir. Kalabalık koğuş sistemi ıslah çalışmalarına imkân vermemektedir.
- Legal görünüm altındaki bazı derneklerle, bir kısım demokratik kitle örgütleri, siyasi parti temsilcilerinin oluşturduğu kamuoyu, bilhassa terör nitelikli tutuklu ve hükümlüler hakkında alınacak tedbirleri ve yapılacak ıslah çalışmalarını önlemektedir"
Baskınlar sıklaştırılacak
Yüzbaşı Mustafa Koç, cezaevleri konusunda Adalet, İçişleri ve Sağlık Bakanlıkları arasında birlik ve beraberliği sağlamak amacıyla 1992 yılından beri üzerinde çalışılarak son şekli verilen protokolün yürürlüğe konulmasını istedi. Koç, "İki başlı yönetimden kaynaklandığı iddia edilen sorunların ve özellikle cezaevine giren-çıkan şahısların aranmasıyla, tutuklu ve hükümlü koğuşlarında yapılacak aramalar konusunun çözümlenmesinin sağlanması gerekir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

İşçi hükümeti istifaya çağırdı

SONRAKİ HABER

TÜMTİS'ten Emek Platformu'na çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...