19 Ekim 1999 21:00

ABD GAP'ı parselliyor

ABD Başkanı Clinton'ın açıklaması üzerine GAP'a 20 ABD tekelinin temsilcisiyle birlikte bir gezi düzenleyen...

Paylaş
ABD GAP'ı parselliyor
Dünyanın en büyük bölgesel kalkınma projesi olan GAP, ABD şirketleri tarafından adeta parselleniyor. ABD Başkanı Bill Clinton'ın çağrısı üzerine harekete geçen ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Mark Parris, 21 Ekim'de GAP'a bir gezi düzenleyecek. Parris'in heyetinde bulunanlar ise, GAP'ın başına gelecekleri özetliyor. Nitekim heyette, dünyanın en büyük tekellerinin yöneticileri yer alıyor.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Mark Parris, Amerikan firmalarının dikkatini, Doğu Akdeniz ve Güney Anadolu bölgelerine çekmeyi hedeflediklerini söyledi. Beraberindeki 20 ABD'li firma temsilcisi ile Mersin ve Adana'da çeşitli temaslarda bulunan Büyükelçi Parris, Adana'da düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Bülent Ecevit'in ABD gezisi sırasında Başkan Bill Clinton tarafından ortaya atılan ticaret misyonu fikri paralelinde hareket ettiklerini belirtti. Amaçlarının, Amerikan firmalarının dikkatini Doğu Akdeniz ve Güney Anadolu bölgelerindeki fırsatlara çekmek olduğunu ifade eden Parris, "Buradaki iş koşullarının süratle iyileşmesini sağlayan önemli eğilimlerin var olduğuna inanıyoruz. Amerikan şirketlerinin, bölgedeki ekonomik canlanmaya katılmasını istiyoruz" diye konuştu.
Büyükelçi Parris, bölgedeki koşulların iyileşmesini sağlayan eğilimleri de, "Bölgede güvenlik durumunun süratle iyileşmesi, yabancı yatırımları çekmek için anayasal değişiklikler, hükümetin ekonomiyi istikrara kavuşturmaya yönelik azimli çalışması, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne girecek yatırımcılara cömert teşvikler, Bakü-Ceyhan boru hattının gelişi ile yeni bir dönemin açılacak
olması" olarak sıraladı.
Heyette yer alan firmaların büyük bir bölümünün Türkiye ile yakından ilgili olduğunu, İstanbul ve Ankara'da büroları bulunduğunu kaydeden Parris, "Bu firmaların, zaman zaman ihmal edilmiş bölgedeki bağlarını genişletmesini umuyorum" dedi.
Büyükelçi Parris, heyette 2 ticaret ve finans kuruluşu temsilcisinin de bulunduğunu hatırlatarak, bu kuruluşların, ABD hükümetinin kaynaklarını Türkiye'ye taşıyabilecek pozisyonda olduklarını söyledi.
'Tahkim cesaretlendirdi'
Büyükelçi Parris; bir gazetecinin, ticari ziyaretin tahkim yasasından sonra olmasının, tesadüf olup olmadığı yolundaki sorusu üzerine de, "Hükümetin attığı adımlar bizi cesaretlendirdi. Burada bulunmamızın en önemli nedeni, bu firmaların Türkiye'de bir şeyler olduğunu anlamaları" dedi.
ÖNCEKİ HABER

İngiltere demiryollarında yine kaza

SONRAKİ HABER

Refah payı aldatmacası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...