19 Ekim 1999 21:00

İran'dan Türkiye'ye İsrail uyarısı

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Korkmaz Haktanır ile görüşen İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, Türkiye ile İsrail arasındaki işbirliği sürecinden...

Paylaş
İran'dan Türkiye'ye İsrail uyarısı
İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, Türkiye'nin İsrail ile işbirliği sürecinden endişe duyduklarını bildirdi. Harrazi, ikili siyasi danışmalar için İran'a giden Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Korkmaz Haktanır ile önceki gün yaptığı görüşmede, Türkiye ve İran arasında yapılan güvenlik komisyonu toplantılarının sorunların çözülmesinde etkili olduğunu belirterek, "İran şu andaki sürecin devam etmesini istemektedir" dedi.
'Zararlar tazmin edilsin'
İRNA'nın haberine göre, Türk savaş uçaklarının İran sınır bölgelerinde bazı yerleri bombalaması ve "Türkiye hükümeti tarafından bildirilen taahhütlere" değinen Harrazi, verilen zararların bir an önce tazmin edilmesini istedi.
Harrazi ayrıca, İran'ın, Türkiye ile İsrail arasındaki işbirliği sürecinden duyduğu endişeyi dile getirdi ve "bu rejimin (İsrail) hareketleri ve yayılma politikasının İslam dünyasının çıkarlarının aleyhine olduğunu" söyledi.
Haktanır'dan ılımlı yanıt
Korkmaz Haktanır ise görüşmede, İran yetkilileri ile iki gün sürdürdüğü görüşmelerin sonuçlarının çok yararlı olduğunu belirtti ve işbirliği sürecinin iyi bir şekilde ilerlemesini ümit ettiğini söyledi.
'Tazmin edeceğiz'
Haktanır, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, görüşmede İran'ın Türkiye'deki depremzedelere yaptığı insani yardımlara teşekkür ettiğini belirtti.
Haktanır, bombardıman ile ilgili olarak da, görüşmede, iki ülkenin uzun ve kontrolü zor bir sınıra sahip olduklarını savundu ve bu açıdan istenmeyen olaylar meydana gelmesi durumunda bunların insani olarak tazmin edileceğini, meydana gelmiş olabilecek can kayıplarından dolayı üzüntü duyduklarını söylediğini kaydetti.
Haktanır ayrıca, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in Harrazi'yi Türkiye'ye davetini tekrarladı ve iki ülke arasında düzenli ve sürekli görüş alışverişi yapılmasını istedi.
Ocak'ta KEK toplantısı
Haktanır, daha sonra İran Ulaştırma Bakanı ve Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eşbaşkanı Mahmut Hüccet ile bir görüşme yaptı. Haktanır, Hüccet'in ocak ayında yapılacak KEK toplantısı için Ankara'ya geleceğini, Sınır Ticareti Komisyonu'nun da aralık ayında Tahran'da toplanmasını önerdiklerini ve bu konuda cevap beklediklerini kaydetti.
Harazzi Türkiye'ye geliyor
Haktanır, ikili siyasi danışmaların önceki oturumunda ise danışmaların kurumsal temele oturtulmasını sağlamak için hazırlanan belgenin iki taraf heyet başkanlarınca imzalandığını, bu belgenin Harrazi'nin ocak ayında yapması beklenen Ankara ziyareti sırasında iki ülke Dışişleri bakanları tarafından imzalanacağını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

İsveç'te faşist terör yükseliyor

SONRAKİ HABER

İngiltere demiryollarında yine kaza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...