18 Ekim 1999 21:00

Kıbrıs'ta dostluk deklarasyonu

Kıbrıs'ta Rum tarafından AKEL ve Türk tarafından Yurtsever Birlik Hareketi (YBH) bir araya gelerek, adada çözümün Federal Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulması ile sağlanacağı belirtildi.

Paylaş
Kıbrıs'ta dostluk deklarasyonu
Güney Kıbrıs'tan AKEL ve KKTC'den Yurtsever Birlik Hareketi (YBH), "şovenizme ve dinsel fanatizme" karşı ortak bir deklarasyon yayınladı. 16 Ekim'de Pile'de bir araya gelen iki parti, Kıbrıs, bölge ve dünyadaki mevcut durumu değerlendirerek, ortak konularda görüş alışverişinde bulundu.
Toplantı sonrası AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofias ve YBH Genel Sekreteri Rasih Keskiner'in imzası ile yayınlanan 7 maddelik deklarasyonda, Kıbrıs sorununa barışçı ve yaşayabilir bir çözüm bulma ihtiyacının zaman geçtikçe daha zaruri hale geldiği belirtilerek, "Çözüm iki toplumlu, iki bölgeli, Federal Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini güvence altına almalı ve üst-düzey anlaşmalarıyla ilgili BM kararlarında öngörüldüğü gibi birleşme, taksim veya ayrılmanın herhangi bir biçimini dışlamalıdır. Farklı yönde herhangi bir çaba Kıbrıs'taki gerginliği artırmak ve bir anlaşmaya varmak çabalarını engellemekten başka bir işe yaramaz" denildi.
Sorunun hakça ve yaşayabilir çözümünün BM Güvenlik Konseyi'nin onayladığı raporda belirtildiği gibi iki toplumun politik ve ekonomik eşitliğine dayandırılacağının kaydedildiği deklarasyon, şöyle devam etti: "İki toplumda da güvenlik duygusunun pekiştirilmesine ve ulusal kökene göre ayrım yapmadan bütün yurttaşların eşitlik, insan hakları ve özgürlüklerinin güvence altına alınmasına bağlı olacaktır. Hakça ve yaşayabilir bir çözüme yalnız barışçı yöntemlerle ve Üst-Düzey Anlaşmaları, ilgili BM kararları ve iki tarafın şimdiye kadar mutabık kaldıkları çerçevede BM gözetiminde en erken zamanda kapsamlı ve yapıcı olarak başlaması gereken görüşmeler yoluyla ulaşılabilir."
AKEL ve Yurtsever Birlik Hareketi'nin toplum liderlerini toplumlarının istemine uyarak Kıbrıs sorununa karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm bulmak kararlılığıyla önkoşulsuz görüşme masasına oturmaya çağırdığı kaydedilen deklarasyonda, "Üst düzey antlaşmaları, ilgili BM kararları ve iki toplum arasında şimdiye kadar kabul edilenlere aykırı önkoşullar öne sürmek açmazı açmaya ve kapsamlı görüşmelere yardımcı olmaz" denildi.
Şovenizme darbe
Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs halklarının Türkiye ve Yunanistan'daki deprem felaketlerinden sonraki dostça yaklaşımlarını bir kez daha kanıtladığı kaydedilen deklarasyonda, bu gelişmenin şoven propagandaya esaslı bir darbe oluşturduğu vurgulandı.
Türkiye ve Yunanistan halklarının Kıbrıs'ın, ülkeleri arasında bir barış köprüsüne Ege'nin de bir barış gölüne dönüştürülmesini istediği belirtilen deklarasyonda, "Kıbrıs sorunu ile diğer sorunların çözümüne bu yönde yardımcı olacak ve iki ülkenin gelişimine ve refahına katkıda bulunacaktır" denildi.
Deklarasyonun son maddesi ise şöyle: "Bütün bunlara karşın iki toplumun şovenist güçleri geri çekilmemişlerdir. AKEL ve Yurtsever Birlik Hareketi; şovenizme, dinsel fanatizme karşı mücadelelerini ve Kıbrıslı Türkler ile Rumlar arasında yakınlaşmayı sürdürmekteki kararlılıklarını yinelerler.
Bu yöndeki temaslarını sürdürmek ve sendikalar, gençlik, kadın ve diğer örgütler arasında teması teşvik etmek konusunda anlaşırlar."
ÖNCEKİ HABER

'Kimse ekmeğimizle oynamasın'

SONRAKİ HABER

İsveç'te faşist terör yükseliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa