18 Ekim 1999 21:00

Yeni akademi için 'Akademi' bülteni

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) öğrencilerinin oluşturduğu Siyaset Felsefesi Topluluğu, "akademi" isimli bir bülten yayınlamaya başladı.

Paylaş
Yeni akademi için 'Akademi' bülteni
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) öğrencilerinin oluşturduğu Siyaset Felsefesi Topluluğu, "akademi" isimli bir bülten yayınlamaya başladı.
Adını Platon'dan alıyor
Adını, Yunanlı filozof Platon tarafından İÖ 387'de Atina'da kurulan ve bilinen ilk yükseköğretim kurumu olan eğitim merkezinden alan bültenin sunuş yazısında, akademik özgürlük mücadelesine öğrenciler cephesinden yeni bir soluk katmanın amaçlandığı duyuruldu.
Sunuşta, çağımızın akademilerini oluşturmak için bilimsel bir eğitim isteyen tüm öğrencilerin bültene katılım ve katkılarının beklendiği dile getirildi.
Bültende Devrim Kabasakal tarafından kaleme alınan "Platon'un İdeal Devleti" başlıklı yazıda, "ideal devlet" tasarımının Platon felsefesinin temelini oluşturduğu, bunun da kendinden sonra gelen birçok düşünüre esin kaynağı olduğu vurgulandı. Yazıda, "ideal devletin" ana hedefinin; değişimi dışlayan, bütünlük, süreklilik ve birlik arz eden bir düzene ulaşmak olduğu üzerinde duruldu.
"Postmodernizm ve Sosyal Bilimlerin Sorunu" başlıklı M. Sinan Birdal'a ait yazıda ise sosyal bilimlerin kriz içinde olduğunun yaygın bir biçimde ifade edildiği kaydedilerek, "Sosyal bilimlerin temel sorunu, küreselleşme denilen sürecin ortaya çıkarttığı olguları açıklamakta yatmaktadır" denildi.
Hamdiye Dinç'in "Fotoğraf ve Gerçeklik" başlıklı yazısında da, fotoğrafın; görsel alanın bir daha tekrarlanmayacak anlık bir karşılaşmanın sonucu ortaya çıktığını unutma eğiliminde olan insan için pek çok tartışmanın konusu olsa da, yine de dünyaya tanıklık etme konusunda belki de en iyi araç olduğu dile getirildi.
SBF'den edinilebilir
Bültende Erkan Aydoğanoğlu'nun "Sosyal Güvenlik; Sistem ve Kriz", Gökçe Deniz'in "Refah Devletinin Çözülüşü ve Yeni Sağın Yükselişi" ve Bülent Özçelik'in "Etik ve Marksizm" yazıları ile Eric John Ernest Hobsbawn'ın "Tarih Üzerine" kitabının tanıtımı da yer aldı.
Bülten, "Siyaset Felsefesi Topluluğu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) Cebeci-Ankara" adresinden 400 bin liralık posta pulu karşılığında edinilebilecek.
ÖNCEKİ HABER

Antalya'dan kısa film görüntüleri

SONRAKİ HABER

Öğretim üyelerinden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...