17 Ekim 1999 21:00

Depremzedelere devlet piyesi

Milyonlarca insanın evsiz kaldığı deprem bölgesinde, vergi kaçıran vicdanlarını rahatlatmak için çalıştıklarını itiraf eden işadamlarının yaptırdığı bir avuç prefabrik evin dağıtımı devlet 'töreniyle' yapıldı.

Paylaş
Depremzedelere devlet piyesi
Depremin üzerinden iki ay geçmesine rağmen konut sorununun çözümü için ciddi hiçbir çaba harcamayan devlet 100 bin konutun yıkıldığı ya da oturulamayacak derecede hasar gördüğü bölgede yapılan 300-500 konut için devlet töreni düzenliyor. Şova dönüştürülen törenlerde konuşma yapan Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar, halka bol bol söz veriyorlar, demagoji yapıyorlar.
Yalova'da ve Çiftlikköy mevkiinde yapımı tamamlanan prefabrik konutların dağıtımı törenlerine katılan ve buradan da Kocaeli'ne geçerek, geçici konutların dağıtım töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Bülent Ecevit, Bayındırlık ve İskân Bakanı Koray Aydın ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan birbirinden süslü sözlerle, depremzedelere vaatlerde bulundu.
Türlü gaflar, 'itiraflar' ve vaatlerle birer piyese dönüşen törenlerde ilginç anlar da yaşandı. Kocaeli'deki prefabrik evleri yaptıran Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin Başkanı, 'ünlü işadamı' Saffet Ulusoy, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın gözlerinin içine bakarak, "Milyonlarca insanın sırtından zengin olduk, vergimizi ödemedik" 'itirafı'nda bulunduktan sonra, benzer durumdaki işadamlarını, deprem bölgesinde 'vicdanlarını temizlemeye' çağırdı. Devlet erkânı, daha sonra, vergi kaçırdığını itiraf eden Ulusoy'un evlerini 'törenle' depremzedelere dağıttı.
İşte 'büyükten küçüğe' doğru vaatler...
Demirel'den inciler
"Bu sene kış bastırmadan önce vatandaşlarımızı kışın zulmünden koruyacak konutlar yapılacak ve vatandaşlarımız bu konutlarda kışı geçireceklerdir."
"Depremde ölenler şehittir. Allah geride kalanları korusun."
"Uluslararası Nakliyeciler Derneği'ne deprem konutlarını yaptırdıkları için teşekkür ederim."
"Gayret ediliyor ki, çadırlarda yaşayan kimse kalmayacak. Birkaç kişi kalsa bile onlar da kış şartlarına dayanıklı çadırlarda kalacaktır. Yani hedef, kasım sonunda çadırlarda yaşayan kimse kalmasın."
"İlan ediyoruz ki, bu yara sarılmaya başlanmıştır. Başından beri sarılıyor. Şimdi bunun mesken kısmı kalmıştır. Ona girişiyoruz. Kasım 1999'da geçici mesken meselesi, Kasım 2000'de de daimi mesken meselesi halledilmiş olacaktır. Yani önümüzdeki sene içinde de şehirlerimiz, kasabalarımız kalıcı şekilde yapılacak, şehirlere, köylere, kasabalara altyapıları yapılacak. Acılarımız dışında, hiçbir şey olmamış gibi yolumuza devam edeceğiz."
Ecevit: İnşallah, maaşallah, Allah...
"Böyle hayırlı bir vesileyle Kocaeli'ye gelmekten duyduğum mutluluğu dile getirmek istiyorum. Uluslararası Nakliyeciler Derneği'ne de böyle bir insani görevi kısa sürede yerine getirdikleri için şükranlarımı sunuyorum."
"Doğal afetler, adı üstünde doğaldır. Ama kaderciliğe düşmeden, doğal afetlerin sakıncalarını olabildiğince düzeltmenin yollarını aramalıyız."
"Allah'tan bütün milletimizi, bütün insanlığı 17 Ağustos'taki gibi felaketlerden esirgemesini diliyorum."
"Devletimiz kendi imkânlarını seferber etmiştir. Kısa süre içinde inşallah bu yaralar tümüyle sarılmış olacaktır. Biz Ankara'da, üstünüze bir damla yağmur düştüğü vakit yüreği dağlanan insanlar olmaktan kurtulmak istiyoruz. Sizleri bir an önce huzurlu, daha sağlıklı yaşama kavuşturmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz ve bunu göstermeye devam edeceğiz. Allah hepinizi korusun.''
"Devletimiz depremzedeleri daha mutlu bir yaşama kavuşturmak için akla gelebilecek her tedbiri almaya çalışıyor. Kısacası hükümetimiz, şimdiye kadar, sanırım başka birçok devlette eşi görülmemiş bir insani yaklaşımla depremzedelerin yardımına koşuyor."
"Depremzedelerimizin huzuru için katkıda bulunan bütün yabancı dostlarımızın da şundan emin olmalarını istiyorum; depremzedeler için, içerden ve dışardan verilen bağışların son kuruşuna kadar hesabını milletimize vereceğiz."
Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Saffet Ulusoy:
"Depremin meydana gelmesinden itibaren her gün kabus görüyorum."
"Türk işadamlarına seslenmek istiyorum, Hükümet fakir, siz zenginsiniz. Türkiye'de kazandığınız paranızı, Türkiye'ye harcayacaksınız. Biz, milyonlarca insanı çalıştararak, onların sırtından para kazandık ve zengin olduk. Ancak, devlete vergimizi hakkıyla ödemedik. Buraya gelin ve konut yapımı için destek verin."
"Bu sene hacca gitmek isteyen vatandaşlar, oraya harcayacakları paraları depremzedeler için bağışlasınlar."
ÖNCEKİ HABER

Televizyonda görünmek dezavantaj

SONRAKİ HABER

'Deprem devletin çöktüğünü gösterdi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...