17 Ekim 1999 21:00

Asgari ücrette ilk randevu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2000 tarihinden geçerli olacak yeni asgari ücreti belirlemek üzere bugün ilk toplantısını yapacak.

Paylaş
Asgari ücrette ilk randevu
Asgari ücretle çalışan yaklaşık 5 milyon işçinin sonucunu merakla beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarında Türk-İş dört kişilik bir ailenin, TİSK ise sadece işçinin kendisinin dikkate alınarak asgari ücretin belirlenmesini savunacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın açış konuşmasının ardından, Çalışma Genel Müdürü Ömer Benokan'ın başkanlığında çalışmalarını sürdürecek olan komisyon, 5 hükümet, 5 işçi ve 5 işveren temsilcisi olmak üzere toplam 15 kişiden oluşuyor.
Komisyonda, halen brüt 93 milyon 600 bin lira (net 68 milyon 631 bin 120 lira) olarak uygulanmakta olan asgari ücretin, geçen yılki komisyon kararına uygun olarak, 1 Ocak 2000 ve 1 Temmuz 2000 tarihlerinden itibaren iki kez zamlı olarak uygulanması kararının alınması bekleniyor.
Asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Aralık 1998'de aldığı karar uyarınca, 1 Temmuz'da yüzde 19.9 oranında artışla, brüt 78 milyon 75 bin liradan brüt 93 milyon 600 bin liraya, net 57 milyon 620 bin 790 liradan, net 68 milyon 631 bin 120 liraya yükselmişti.
Komisyon çalışmaları hakkında Anadolu Ajansı muhabirine açıklamada bulunan Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, belirlenecek yeni ücretin insan onuruna yakışacak nitelikte saptanması gerektiğini belirterek, komisyonun günün yaşam koşullarını da dikkate almasını istedi. Yeni asgari ücretin dört kişilik bir ailenin zorunlu gıda harcamalarını karşılayacak şekilde belirlenmesi durumunda, bundan hem çalışanın hoşnut kalacağını, hem de kamuoyunun rahatlayacağını vurgulayan Meral, "Ayrıca, komisyon yapacağı çalışmalarda, daha önce zorunlu tasarruf kesintisi yapılmayan 9'dan az işçi çalıştıran işyerlerinde, işsizlik sigortası nedeniyle bundan sonra yapılacak kesintileri de dikkate almalıdır. Asgari ücret vergi dışı bırakılarak, işçiye net ödenmelidir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Talana sendikaları ortak etme çabası

SONRAKİ HABER

Tutuklular işkence ve kurşunla öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...