16 Ekim 1999 21:00

Sapanca'da belediyeden

   yasadışı 'rant' inşaatı

Paylaş
Sapanca'da belediyeden
    yasadışı 'rant' inşaatı
Bülent Şahin
Sapanca'nın Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde belediye tarafından, Gecekondu Önleme Bölgesi Yasası'na aykırı olarak projesiz inşaat yapılması, çalışmaları "rant inşaatı" olarak değerlendiren semt sakinlerinin tepkisine neden oldu. Emekevler 2 Özgürlük Caddesi üzerindeki yeşil alana yapılan inşaat aynı zamanda, bölgede 17 Ağustos'ta meydana gelen depremin ardından Bakanlar Kurulu'nun aldığı, "her türlü inşaatın durdurulması ve bu konudaki yetkinin belediyelerden alınarak Bayındırlık Bakanlığı'na devredilmesi" kararına da aykırı.
Daha önce Belediye İmar İşleri Müdürlüğü'ne sözlü olarak müracat eden ve "Oraya lojman yapılacak" cevabı alan Emekevler 2 Koruma ve Güzelleştirme Derneği, önceki gün de kaymakamlığa dilekçe vererek, inşaat yapımına son verilmesini talep etti.
196 konuttan oluşan ve kurulduğu 1992 yılından beri hiçbir altyapı ihtiyacı karşılanmayan, her evin kendi foseptik çukurunun olduğu, çöp bidonları dahi mahallenin getirdiği, ana su borularında bakımsızlıktan dolayı sızıntıların olduğu Emekevler 2'de yaşayan semt sakinleri, asli görevlerini yerine getirmeyerek rant peşinde koştuğunu söylediği FP'li belediye başkanına oldukça öfkeli.
Semt derneği başkanı Mahmut Çatlı da yetkililerin duyarsızlığına şu sözlerle tepki gösterdi: "Mahallemize yapılan kaçak inşaatı önlemek için 3 sefer belediyeye, 2 sefer valiliğe, birer sefer de kaymakamlık ve Bayındırlık İl Müdürlüğü'ne müracaatlarda bulunduk. Şu anda Bayındırlık Bakanlığı kontrolü dışında inşaat yapılaması yasak olmasına rağmen şikâyetlerimizi hiçbir kurumun dikkate almamasını anlamıyoruz."
Su deposu endişesi
Mahalle sakinlerinden Taner İlhan, binanın mahallenin su deposunun yanına kurulduğunu, bu durumun da ayrıca kendilerine kaygı verdiğini ifade etti. Belediyeye müracaat ettiklerini, belediyenin de kendilerine, "Bu inşaatı depremzede bir vatandaş için yapıyoruz, daha sonra bekçi kulübesi olarak kullanacağız" cevabını verdiğini söyleyen İlhan, "Bu yapı 64 metrekare, bu kadar büyük bekçi kulübesi mi olurmuş? Bu yapıyı başlangıç olarak yapıyorlar, daha sonra diğer konutların yapılmasına yol verecekler" dedi.
Bir diğer semt sakini Hayrettin Ceylan ise, bu alana çocuk parkı, pazar yeri, okul, cami ve yeşil alan dışında bir şeyin yapılamayacağını belirterek, "Yeşil alanı rant alanına çevirmek istiyorlar" dedi. Verdikleri oyların da boşa gittiğini kaydeden mahalle sakinleri, önceki gün basının geleceğini duyan belediyenin, göstermelik olarak çöp kamyonu ve yolları düzeltmesi için grayder göndermesini kınadı.
ÖNCEKİ HABER

Mülkiye tarihi kitaplaştırıldı

SONRAKİ HABER

'Barış içinde bir arada yaşamak istiyoruz'HADEP'in yeni Genel Başkanı Demir, dün bölge illerini kapsayan gezisine başladı.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...