16 Ekim 1999 21:00

Bir insan öğütme kafesi:

   Kartal Soğanlık Cezaevi

Paylaş
Bir insan öğütme kafesi:
   Kartal Soğanlık Cezaevi
Beyda Yıldız
55. hükümetin ikinci bakanlar kurulu toplantısında yapımına hız verilmesi kararlaştırılan F tipi cezaevleri, DSP-MHP-ANAP hükümetinin aldığı kararla, siyasi tutukluların bulunduğu tüm illere yayılıyor. Tüm tepkilere karşın, birçok ilde, insani yaşam koşullarından uzak, tutukluların diri diri mezara konulması anlamına gelen F tipi cezaevlerinin temelleri yükseliyor.
Mezar gibi
F tipi cezaevine model teşkil eden Kartal-Soğanlık Cezaevi ve bu cezaevindeki tutukluların maruz kaldığı uygulamalar, hükümetin "5 yıldızlı otellerden farklı olmayacak" şeklinde lanse ettiği hücre tipi cezaevlerinin nasıl birer mezar işlevi gördüğünü ortaya koyuyor. Kartal-Soğanlık Cezaevi'nde tutulan siyasi tutuklular, cezaevini 'kafes', kendilerini de "kafese kapatılmış hayvanlar" diye nitelendiriyorlar.
Kartal-Soğanlık Cezaevi, Ankara Ulucanlar katliamının ardından başlayan cezaevi eylemleri sonrasında hükümet tarafından mutlaka tüm cezaevlerinde uygulamaya geçirileceği açıklanan hücre tipi cezaevi modelinin ilk olarak uygulandığı cezaevlerinde birisi. 1, 3 ve 6 kişilik hücrelerden oluşan bu cezaevindeki uygulamalar ışığındaki deneyimler (!) yeni oluşturulmaya çalışılan hücre tipi cezaevlerine örnek teşkil eder nitelikte. Tutukluların ilk bir ayını tek kişilik hücrelerde geçirdiği bu cezaevinde, 56 günlük açlık grevinden sonra birtakım haklar elde edildi.
İlk önce tek kişilik hücre
Tek kişilik hücrede tutulan tutuklular 3 ve 6 kişilik hücrelere konuldu ve görüş saatleri biraz daha esnetildi. Ancak, haklar sadece bununla sınırlı tutuldu.
Kapılar kapalı tutuluyor
Tutukluların aktarımlarına göre, cezaevindeki havalandırmanın uzunluğu 7-7.5 metre, eni ise 16 metre. Hücreler ise 12 metre. Tutuklananlar ilk olarak bir hafta ya da bir ay, tek kişilik hücrelerde tutuluyor. Kapılar ise sürekli kapalı. Hücrenin iki kapısı var; biri havlandırmaya diğeri görüş yerine giden koridora açılıyor. Yemekler mazgal altından veriliyor. Tutukluların ifadesine göre, yemekleri "köpeğe versen yemez." Cezaevindeki diğer arkadaşlarından yalıtılan tutuklular, görüş gününde sadece hücrelerindeki diğer tutuklularla görüşmeye çıkabiliyor. Görüş sırasında, diğer mahkûmları göremiyorlar.
ÖNCEKİ HABER

İşte uluslararası tahkim bu!

SONRAKİ HABER

6.3 trilyon liralık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...