16 Ekim 1999 21:00

BM'den Taliban'a yaptırım

Birleşmiş Milletler (BM)'in Afganistan'da iktidarı elinde tutan Taliban yönetimine Osama Bin Laden konusunda verdiği nota reddedildi.

Paylaş
BM'den Taliban'a yaptırım
Birleşmiş Milletler (BM)'in Afganistan'da iktidarı elinde tutan Taliban yönetimine Osama Bin Laden konusunda verdiği nota reddedildi. BM Güvenlik Konseyi, ABD'nin Afrika'daki iki büyükelçiliğinin bombalanmasından sorumlu tuttuğu Suudi milyarder Osame bin Laden'i yargılanmak üzere ABD'ye teslim etmesi için Taliban'a 30 gün süre tanıdı.
Konseyin oybirliğiyle kabul ettiği karar tasarısında, bu süre içinde Bin Laden'i teslim etmediği takdirde Taliban yönetimine, 14 Kasım'dan itibaren yaptırım uygulamasına başlanacağı belirtiliyor. Bu yaptırımlar kapsamında Afganistan'a insani yardım uçuşları dışında tüm uçuşların durdurulması, Taliban yönetimine ait banka hesaplarının ve mal varlıklarının dondurulması öngörülüyor.
Kararda ABD'nin adından açıkça söz edilmezken, Laden'in en kısa sürede "suçlandığı ülkenin adli makamlarına" teslim edilmesi istendi. BM tarafından Afganistan'ın yasal hükümeti olarak tanınan Burhaneddin Rabbani yönetiminin BM temsilcisi Rava Ferhadi de, Güvenlik Konseyi toplantısında hükümetinin Taliban'a yaptırım uygulanmasını desteklediğini bildirdi. Aynı toplantıda söz alan ABD Temsilci Yardımcısı da, "Bin Laden'i teslim et" çağrısını yineledi.
'Ulema karar verir'
Afganistan'ın büyük bölümünü elinde tutan Taliban yönetimi ise, BM'nin talebini reddetti ve bu konuda "ulemaların karar vermesi gerektiğini" bildirdi. Bir Taliban sözcüsü, Laden konusunun İslami bir konu olduğunu ve bunun yalnızca üç İslam ülkesi; Afganistan, Suudi Arabistan ve üçüncü bir ülkenin ulemalarının vereceği ortak kararla çözülmesi gerektiğini belirtti. BM'nin yaptırım uygulama kararını "gaddar ve adaletsiz" olarak niteleyen sözcü, bu kararın ABD'nin baskısıyla alındığını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Darbeciler hükümet kuruyor

SONRAKİ HABER

Uranyum incelemesine NATO engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...