15 Ekim 1999 21:00

'Bizim zehirli zenginliğe ihtiyacımız yok'

TMMOB tarafından düzenlenen Nükleer Enerji Kongresi bugün başlıyor. TMMOBBaşkanı Yavuz Önen, kongre ile ilgili bilgi vermek ve nükleer enerji kullanımı konusundaki sakıncaları dile getirmek üzere dün TMMOB önünde Bergama köylüleriyle birlikte bir açıklama yaptı.

Paylaş
'Bizim zehirli zenginliğe ihtiyacımız yok'
TMMOB tarafından düzenlenen Nükleer Enerji Kongresi bugün başlıyor. TMMOB Başkanı Yavuz Önen, kongre ile ilgili bilgi vermek ve nükleer enerji kullanımı konusundaki sakıncaları dile getirmek üzere dün TMMOB önünde Bergama köylüleriyle birlikte bir açıklama yaptı. Önen, Türkiye'nin nükleer enerji serüvenine doğru sürüklenmek istendiğini söylerken, kongre için Ankara'ya gelen Bergamalılardan Sabahat Gökçeoğlu ise, "Türkiye'nin zehirli zenginliklere ihtiyacı yok" dedi.
Yavuz Önen, yabancı ve yerli sermayeye yeni yatırım alanları açmak için, "enerji krizi" senaryoları hazırlandığına dikkat çekerek, senaryolarda Türkiye'nin enerji darboğazında olduğu yalanının söylendiğini, bu senaryoların amacının "Türkiye'yi enerji alanında sömürü koridoru" yapmak olduğunu vurguladı.
Nükleer tekellerle yürütülen görüşmelerin gizlice yürütüldüğünü kaydeden Önen, "Özelleştirme adı altında enerji altyapısı 'yabancılaştırılmak' amaçlanmaktadır. Ulusal bağımsızlığımız, insanlık onurumuz çokuluslu şirketlerin insafına terk edilmekte, ulusal yargı ortadan kaldırılarak sömürge hukuku tesis edilmeye çalışılmaktadır" dedi.
Nükleer siyasi tercihtir
Türkiye'de birincil enerji kaynaklarının yeterince kullanılmadığını ifade eden Önen, nükleer enerjinin teknik bir zorunluluk olmadığını, tamamen siyasi tercihlere bağlı olduğunu belirtti. Önen, Türkiye'nin hidrolik enerji potansiyelinin yüzde 30'unu kullandığına işaret ederek, dağıtım şebekelerini yenileyici yatırım yapılmadığı için kurulu gücün yüzde 25'inin iletim-dağıtım hatlarında kaybolduğunu hatırlattı.
Önen, Akkuyu'da kurulması düşünülen ve en az 5 milyar dolara mal olacak 1400 megawatt gücündeki bir nükleer santralin maliyetinin daha azı bir maliyetle gerekli yatırımlar yapılıp kayıplar geriletildiğinde, Akkuyu'nun kapasitesinin üç katı elektrik enerjisinin kazanılabileceğini dile getirdi.
Dünyada, Güney Kore ve Japonya dışında yeni nükleer santral yapım planı bulunmadığına dikkat çeken Önen, bunun nedeninin atıkları saklama sorunu ve ekonomik maliyeti ile, kazalar ve sızıntılara çözüm bulunamaması olduğunu söyledi. Önen, nükleer kullanma karanının, halkı dışlayarak bir avuç siyasetçi ve bürokrat tarafından alınamayacak kadar yaşamsal olduğunu vurguladı.
Akkuyu Ecemiş fay hattında
Akkuyu'nun Ecemiş fay hattı üzerinde bulunduğuna dikkat çeken Önen, Akkuyu'da olabilecek bir nükleer felakette, Mersin, Antalya ve Kıbrıs gibi yerleşim bölgelerinin boşaltılmasının olanaksız olduğunu belirterek, "Türkiye'yi nükleer lobinin çöplüğü yapmak üzere, fay hattında reaktörler kurmaya ve çözümsüz radyoaktif atıkları depolamaya yeltenenlere, yabancı sermayenin çıkarlarını halkın yararından üstün tutanlara asla izin vermeyeceğiz" dedi.
Bergamalılar Ankara'da
Toplantıda söz alan Bergama köylüleri de nükleere ve atoma karşı olduklarını belirterek, "Tahkim adı altında emrivakilere boyun eğmeyeceğiz" dedi. Bergama köylüsü Sabahat Gökçeoğlu, "Türkiyemiz zengindir. Yeter ki, siyasetçilerimizin düşünceleri fakir olmasın. Biz Türkiye'nin hiçbir yerinde nükleer santral istemiyoruz. Siyanür istemiyoruz" diye konuştu. Elinde çürümüş pamuk tutan Gökçeoğlu, Türkiye'nin zehirli zenginliklere ihtiyacı olmadığını vurguladı.
Bugün saat 09.30'da Türk-İş Salonu'nda yapılacak olan kongreye, aralarında, Prof. Dr. Gediz Akdeniz, Dr. Sıtkı Uyar ve Prof. Dr. Leziz Onaran'ın da bulunduğu 8 bilim adamı tebliğler sunacak.
ÖNCEKİ HABER

Fırtına Vadisi'ne tahkim tehdidi

SONRAKİ HABER

Darbeciler hükümet kuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...