12 Ekim 1999 21:00

Rektör Sağlamer yasadışılığı savundu

İçişleri Bakanlığı'nın "hukuk ve yetkidışı" olarak nitelendirmesine rağmen, öğrencilerden zorla para toplanan İTÜ'de, Rektör Gülsün Sağlamer bu yasadışılığı savundu. Sağlamer, güvenlik sistemi için öğrencilerden dışında kimseden para alamayacakları için bu uygulamaya gittiklerini söyledi.

Paylaş
Rektör Sağlamer yasadışılığı savundu
Rojda İldan
Yasadışı olarak öğrencilerden zorunlu para toplayan ve tepki gösteren öğrencilere, "O kadar masraf yaptık, peki bu paraları nereden çıkartacağız" diyen İTÜ Rektörü Prof. Gülsün Sağlamer, İTÜ'de yönetim kurulu kararıyla uygulamaya soktukları hukuksuzluğu savundu.
Eski öğrencilerinden güvenlik sisteminin otomatik olduğu bir sistem için 10 milyon lira, yeni öğrencilerinden de bilgi sistemi otomasyonu nedeniyle 20 milyon lira para aldıklarını belirten Sağlamer, bu paraları ne adı altında aldıklarını belirtmeyerek, "Bunun nerede olduğu değil nereye gideceği önemli. Harçlar da yatırılıyor. Bunların hepsi şeffaftır bizim üniversitemizde" iddiasında bulundu.
Sağlamer, güvenlik sistemlerinin kartlı olacağını belirterek öğrenci kartlarının paralarını karşılamalarının mümkün olmadığını belirtti ve 500 bin dolar harcama yapacaklarını söyledi. Aldıkları paranın vakıf adı altında toplanıp toplanmadığını ısrarla belirtmeyen Sağlamer, "Biz bunu bağış olarak alıp da harcamıyoruz. Bu parayı nerede kullanacağımız belli. Bu katkı payı değildir. Verilen bir hizmetin karşılığıdır" dedi.
Yönetim kurulu karar verdi
Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'nun 24.11.1995 tarihinde yaptığı toplantıda vakıf aracılığıyla harç katkı payı dışında para alınmasının yasal dayanağı olmadığı kararını aldığını hatırlattığımız Sağlamer, öğrencilerden para alınması kararının üniversite yönetim kurulundan çıktığını da ifade ederek, "Yasal değilse neden yönetim kurulumuz böyle bir karar alsın?" dedi.
'Başka yerden alamayız'
Sağlamer konuşmasını, "Öğrencilerimize verdiğimiz her bir yemeğin maliyeti 800 bin liradır. Biz yemeği 400 bin liradan veriyoruz. Yani sene içinde öğrencilerimize yedirdiğimiz yemeklerle her kuruş harcı geri veriyoruz. Her şey öğrencilerimizin daha iyi koşullarda eğitim görmesi için. Burs, yurt, dersane için başka yerlerden bağış alabiliriz. Ama güvenlik sistemi için kimseden para isteyemem. Ne olur bizi anlayın" diyerek bitirdi.
ÖNCEKİ HABER

İTÜ, öğrencisini nasıl soydu?

SONRAKİ HABER

Sağlığımızla oynamayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...