11 Ekim 1999 21:00

İTÜ, öğrencisini nasıl soydu?

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) rektörlüğü İçişleri Bakanlığı'nın ve İstanbul Valiliği'nin aksi yöndeki genelgelerine rağmen eski öğrencilerden 10, yeni öğrencilerden 20 milyon lira 'sosyal katkı payı' topladı.

Paylaş
İTÜ, öğrencisini nasıl soydu?
Rojda İldan
Yüksek Öğrenim Kurumu'nun aldığı kararlara ve İçişleri Bakanlığı'nın okul rektörlüklerine gönderdiği, "Üniversitelerde harç, katkı payı dışında, vakıf adı altında bağış ya da sosyal katkı payı alınmayacaktır" emrine rağmen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü öğrencilerden 'sosyal katkı payı' adı altında bağış topluyor.
İçişleri Bakanı Saadettin Tantan'ın 05.08.1999 tarihinde İstanbul Valiliği'ne, Valiliğin de 09.08.1999 tarihinde üniversite rektörlüklerine gönderdiği telefaks emrinde üniversitelerde vakıf adı altında bağış ya da sosyal katkı olarak para toplanamayacağı, bu davranışın halkın devlete olan saygısını zedeleyeceği belirtiliyor ve, "Hiçbir kamu görevlisinin bu sonuçları doğuracağı hukuk dışı eylem ve işlemlerde bulunmaya hakkı ve yetkisi olmayacaktır" deniliyor.
İTÜ Rektörlüğü'nün zorunluymuş gibi göstererek eski öğrencilerden 10, yeni öğrencilerdense 20 milyon lira 'sosyal katkı payı' adı altında bağış talep etmesi İTÜ Rektörlüğü'nün bu yetkiyi kimden aldığı sorusunu akla getiriyor.
Telefaks emri
5 Ağustos 1999 tarihinde İçişleri Bakanı Saadettin Tantan'ın imzasıyla 80 il valiliğine gönderilen İçişleri Bakanlığı genelgesinde üniversitelerde hiç kimseden 'gönüllü ödeme yapma isteğini belirtmediği müddetçe' vakıf, dernek ve benzeri kurumlarca 'yardım' adı altında ödeme talep edilemeyeceği belirtiliyor ve "Aksi durum vatandaşlarımızın devlete olan saygı ve güveni ile kamu otoritesinin devamlılığını olumsuz yönde etkiler" deniliyordu.
Genelgede, "Hiçbir kamu görevlisinin bu sonuçları doğuracağı hukuk dışı eylem ve işlemlerde bulunmaya hakkı ve yetkisi olmayacaktır" da deniliyor. Bu yazıya göre üniversite rektörlüğü hukuksuz davranarak ve yetkisi dışındaki bir alana el atarak halkın devlete olan güvenini zedeleyebilecek davranışlarda bulunmuş oluyor.
Genelge ne diyor?
İstanbul Valiliği İl Yazı İşleri Müdürlüğü'nün 09.08.1999 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü'ne gönderdiği ve altında Vali Yardımcısı M. Ata Aksoy'un imzasının bulunduğu genelgede 'bazı hizmetler karşılığında hizmetten yararlanan kişilerin rızaları olmadığı halde bağış veya yardım adı altında yüksek miktarlarda paralar ödenmeye zorlandığı'nın tespit edildiği belirtiliyor ve kamu hizmetleri karşılığında kimlerden ne kadar harç, katkı payı, kart, belge veya ruhsatname parası, damga parası gibi ödentiler alınacağının kanun, tüzük, tebliğ ve yönetmeliklerle belirlendiği, "Bu belirtilenler dışında hiç kimseden serbest iradesiyle gönüllü ödeme yapma isteğini belirtmediği müddetçe, vakıf, dernek ve benzeri kurum veya sosyal bazı etkinlikler adına, hiçbir şekilde bağış veya yardım adı altında herhangi bir ödeme talep edilemeyeceğinin kesinlikle belirtildiği söyleniyor. İTÜ'de okuyan öğrencilerden bu paranın zorunlu gibi gösterilip, hiçbir açıklama yapmadan direkt istenmesi ve paranın sosyal katkı payı adı altında bağış olarak alınması üniversite rektörlüğünün bu genelgeyi de hiçe saydığını gösteriyor.
Sağlamer'den yanıt yok
Var olan genelgelere göre hukuk dışı davranışta bulunan ve sene başında zorunlu bağış toplanmasına tepki gösteren öğrencilere, "O kadar masraf yaptık, peki bu paraları nereden çıkartacağız?" diyen İTÜ Rektörü Prof. Dr. Gülsüm Sağlamer'i bu konudaki açıklamalarını öğrenmek için dün sürekli aramamıza rağmen toplantıda olduğu gerekçesiyle cevap alamadık. Sağlamer, kendisine faksla yolladığımız ve cevaplamasını istediğimiz sorulara da herhangi bir yanıt vermedi.
ÖNCEKİ HABER

Üniversitede şirket kafası

SONRAKİ HABER

Rektör Sağlamer yasadışılığı savundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...