10 Ekim 1999 21:00

Türk ve Yunan gazetecilerden

   deklarasyon

Paylaş
Türk ve Yunan gazetecilerden deklarasyon
Kıyı Ege Belediyeler Birliği'nin Yunan milletvekilleri, valiler ve belediye başkanlarının katılımıyla düzenlediği toplantıyı izleyen Türk ve Yunan gazeteciler, ortak bir deklarasyon yayınlayarak, kalıcı dostluk ve kardeşlik iktidarlarının hüküm süreceği ortamlar arzuladıklarını bildirdiler.
'Alet olmak istemiyoruz'
Birlik toplantısını takip eden gazeteciler, iki ülke siyasetçilerinin, halkın barış taleplerinin önünde durmamasını istediler. İki ülke halkının depremler ile yaşadığı dramları, barışa önemli bir adım olarak gördüklerini ifade eden gazeteciler, deklarasyonda şunları kaydettiler:
"Uluslararası silah tekellerinin her iki ülke halklarını düşman ederek, çıkarlarını geliştirmelerine ve her iki ülke halkını ortak çıkarlarından uzaklaştırarak pasifize etme çabalarına alet olmak istemiyoruz. Biz Yunan ve Türk gazeteciler, her iki ülke siyasetçilerinin, halkların barış ve kardeşlik taleplerinin önünde daha fazla set oluşturmaması gerektiğini düşünüyoruz. Her iki ülkenin gazetecileri, 2000'li yılların dünyasına yaratılan suni düşmanlık ortamı veya Marmara Bölgesi depremi ile Atina depreminin yarattığı geçici dostluk ortamında girmek istemediğimizi haykırmak istiyoruz. Her iki ülke halklarının istekleri doğrultusunda, hükümetlerinin, siyasetçilerinin, politikacılarının oluşturacağı kalıcı dostluk ve kardeşlik iktidarlarının hüküm süreceği ortamlar arzuluyoruz."
'Basında dostluk'
Deklarasyonda, Türk-Yunan basın-yayın organları, kin ve düşmanlığı körükleyen davranış, haber ve yorumlardan uzak, kardeşlik ve dostluğu pekiştirecek bir yayın politikası izlemeye de davet edildi. Ortak metnin okunmasının ardından Sakız Adası (Khios) Valisi Markos Menis gazetecileri kutladı.
Heyetlerin bildirisi
Daha sonra Türk ve Yunan heyetleri kendi aralarında görüşerek, dünya kamuoyuna açıklanmak üzere bir bildiri yayınladılar. Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Fuat Akdoğan ile Sisam Adası (Samos) Vati Belediye Başkanı Fligos Petruskas'ın açıkladığı bildiride, Türk ve Yunan halklarının "komşu ve dost" olduğuna dikkat çekilerek, şöyle denildi: "İyi komşuluk, dostluk, kardeşlik ilkeleri ışığında karşılıklı sevgi ve saygıya dayanan ilişkiler kurduğumuzda Ege'nin yeniden dünya kültür, turizm ve ticaret merkezi olacağını biliyor ve inanıyoruz. Bizler Ege'nin her iki yakasını paylaşan Türk ve Yunan halklarının temsilcileri olarak, Ege'yi her iki ülke halkının ekonomik düzeylerini yükseltecek dostluk ve kardeşlik denizi yapmaya söz veriyoruz. Türk ve Yunan halklarının temsilcileri olarak birbirimizi sevdiğimizi, bizi ayıran noktaları kenara bırakarak, birleştiren noktaları değerlendirerek, mutlu yarınları selamladığımızı dünyaya ilan ediyoruz."
Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Fuat Akdoğan da, her iki yakadaki belediyelerin birer kardeş belediye edinmelerini önerdi ve Sisam ile Kuşadası'nın bu konuda öncü rol oynamaları kararı alındı.
ÖNCEKİ HABER

Depremin ardından boşta kalan

SONRAKİ HABER

TİSK'ten işsizliğe 'mucizevi' çözüm:

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...