10 Ekim 1999 21:00

Depremin ardından boşta kalan

   anahtarlar

Paylaş
Depremin ardından boşta kalan anahtarlar
17 Ağustos depremini Kocaeli'de yaşayan Gazeteci-Yazar Ruşen Hakkı, bölgede yaraların kanamaya devam ettiğini belirterek, "Yarayı saracak olanaklar var. Ancak dünyanın her yanından gelen yardımlar, yaraları sarmak için değil, devletin açık bütçesine yama yapmak için kullanılıyor" dedi. Hakkı ayrıca, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının açıklanan resmi rakamların çok üstünde olduğunu söyledi.
'Resmi rakamlar...'
Evrensel Kültür Merkezi (EKM)'nde önceki gün düzenlenen "Boşta Kalan Anahtarlar" başlıklı panele katılan Gazeteci-Şair-Yazar Ruşen Hakkı, Kocaeli Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Şair, Profesör Doktor Nejat Gacar ile Gazeteci-Yazar Kayhan Şöhretli tanıklık ettikleri depremi ve bugünkü durumu anlattılar.
Depremi Kocaeli'de yaşayan Ruşen Hakkı, ilde binlerce evin yıkıldığını ve binlerce anahtarın boşta kaldığını belirterek, bölgede yaraların kanamaya devam ettiğini vurguladı. "Yarayı saracak olanaklar var. Dünyanın her yanından yardımlar geliyor ama yardımlar yaraları sarmak için değil, devletin açık bütçesine yama yapmak için kullanılıyor" dedi. Depremin birinci gününden başlayarak tuttuğu günlüklerini okuyarak, depremin ilk saatlerinden itibaren yaşanan acıları, çaresizlikleri, korku ve endişeleri dile getiren Hakkı, depremde hayatını kaybeden insanların sayısının, açıklanan resmi rakamların çok daha üstünde olduğunu ifade etti. Kocaeli için açıklanan 8909 ölü sayısının doğru olmadığını ve en az 30 bin kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Hakkı, "Çünkü ölü sayısı çok olursa, devlet o ilden vergi almıyor. Kocaeli sanayinin kalbi. Ölü sayısı gerçek rakamlarda açıklansaydı, 'deprem bölgesi' ilan edilecek ve yasalara göre vergi alınamayacaktı" dedi. Ruşen Hakkı aynı durumun hasarlı yapılar tespitinde de yaşandığını ifade etti.
Hepatit-A vakaları sıklaştı
Depremi Gölcük'te yaşayan Gazeteci-Yazar Kayhan Şöhretli de, depremde 50 yakınını kaybettiğini belirterek, depremzedeler olarak psikolojik sorunlar yaşadıklarını aktardı. Devletin, depremin üçüncü gününün akşamı Gölcük'e geldiğine dikkat çeken Şöhretli de, Gölcük'te hayatını kaybedenlerin açıklanan rakamların çok üzerinde olduğunu vurguladı. Kaldırılan enkazların boşaltıldığı Saraylı Gözlenentepe'deki araziye, enkaz sahiplerinin bile yaklaştırılmadığını ileten Şöhretli, enkaz işinde çalışan dozer ve kamyon sahiplerinin de milyarder oldukları duyumlarını aldıklarını söyledi. Depremle birlikte geçmişlerinin ve anılarının da yok olduğunu aktaran Şöhretli, "Büyüdüğümüz, gezdiğimiz, acı tatlı olaylar yaşadığımız yerler yok artık. Ve bu yerleri yapmanın olanağı da yok" dedi.
"Depremde, özellikle de ilk günlerde çok güzel olayların ve güzel insanların yanı sıra çakallar ve leş kargalarıyla da karşılaştık" diyen Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Profesör Doktor, Şair Nejat Gacar, özveriyle çalışan sağlık emekçileri olarak, ilk etapta ölüler ve kafa, kol kırılmaları ile kesiklerin yer aldığı travmalarla karşılaştıklarını, sonraki günlerde de psişik parametrelerin (psikolojik rahatsızlıklar) ortaya çıktığını aktardı. Korku, çeşitli kaygılar ve algılayamama gibi sorunların bugün de devam ettiğini vurgulayan Gacar, depremzedelerin hâlâ evlerine giremediklerini söyledi. Gelişigüzel kurulan çadırlarda yaşanan tuvalet sıkıntısı sonucu, insan idrar ve dışkısının tehlike yaymaya devam ettiğini ifade eden Gacar, Hepatit-A vakalarının sıklaşmaya başladığına dikkat çekti. Depremzedelerde kişilik değişimlerinin arttığını dile getiren Gacar, alkol ve uyuşturucu gibi maddelerin kullanımının da arttığını sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Sen ne işe yararsın?

SONRAKİ HABER

Türk ve Yunan gazetecilerden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...