15 Ağustos 2011 04:09

Bacalar ölüme neden olmasın

Her yıl binlerce insan soba, şofben ve bacalardaki sorunlardan dolayı hidrokarbon içeren kömür veya doğal gaz kaynaklı karbon monoksit zehirlenmesi yaşıyor. Bu zehirlenmeler kış aylarına gelindiğinde daha da artıyor.Baca bağlantılarının yanlış yapılması, sobaların yanlış yakılması ve kullanımı, baca temizliğinin yaptırılmaması, bacalar ile so

Bacalar ölüme neden olmasın
Paylaş
Suat İnal

Baca bağlantılarının yanlış yapılması, sobaların yanlış yakılması ve kullanımı, baca temizliğinin yaptırılmaması, bacalar ile soba ve şofben cihazlarının standartlara uygun olmaması bu zehirlenmelere adeta davetiye çıkarıyor. Gerekli bakımı yapılmamış veya montajı yanlış yapılmış bacalar nedeniyle her yıl 10 bine yakın vatandaş hayatını kaybediyor. Türkiye’de meydana gelen yangınların yüzde 10’u sorunlu bacalardan kaynaklanıyor. Ayrıca sağlıklı olmayan bacalar ısı kaybı ve verimsizliğe yol açıyor.

ZEHİRLENMELER ARTIYOR

Bacaların yanlış ve ehil olmayan kişilerce yapılan montajı ve periyodik temizliğinin yapılmaması, özellikle alçak basınçlı-lodoslu havaların sık yaşandığı sonbahar ve kış ayları karbon monoksit zehirlenmelerinin artmasına neden oluyor.
Son yıllarda soba ve baca kaynaklı karbon monoksit zehirlenmeleri ve toplu ölümlerde ciddi artışlar gözleniyor. Soba bacası nedeniyle meydana gelen olaylar zehirlenmeden, şofben bacası bağlantılı ölümler ise zehirlenme ve boğulmadan kaynaklanıyor. Zehirlenmeler genellikle ölüme yol açarken, ağır karbon monoksit zehirlenmeleri sonucu insanlar hafızalarını tamamen kaybedebiliyor, uzun yıllar sağlık sorunu yaşıyor.

BACALAR EN AZ YILDA BİR KEZ TEMİZLENMELİ

Kokusuz, renksiz, tatsız bir gaz olan karbon monoksit zehirlenmeleri özellikle uykuda iken fark edilemiyor; bu yüzden önlem almak da güçleşiyor. Bu zehirlenmeye karşı periyodik baca temizliğinin yapılması başta geliyor.
Uzmanlar, tipi ve yakıtı ne olursa olsun bütün bacaların yılda en az bir defa temizlenmesi gerektiğini belirtiyor. Temizlenmeyen bacalar duman tepmesi veya içinde biriken kurum ya da yaprakların tutuşması sonucu yangınlara neden oluyor. (Ankara/EVRENSEL)


KÖMÜRLÜ SOBALARDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

*Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı, mutlaka baca başlığı kullanılmalı.
*Sobada eksik yanma sonucu oluşan karbon monoksit gibi zararlı gazlar oda içine sızdığında zehirlenmelere neden olur. Soba alımında, sobaların TSE standartlarına uygunluğuna dikkat edilmelidir. Böylece sobanın ısı verimi de elde edilir.
*Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar.
*İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artmaktadır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır.
*Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır.
*Özellikle alçak basınçlı-lodoslu havalarda ölüm olayları artmaktadır. Bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalıdır.
*Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmelidir.
*Alınacak cihazın kapasitesinin kullanılacak mekana uygunluğu incelenerek karar verilmelidir.
*Binaların Yangından Korunması yönetmeliklerine mutlaka uyulmalıdır.

ÖNCEKİ HABER

Belediye kendi açtığı çukuru kapattı!

SONRAKİ HABER

Kanunlar çocuk evliliklerini engellemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...