10 Ekim 1999 21:00

Mersin'de binler barış istedi

Mersin'de düzenlenen "barış ve demokrasi" mitingine katılan binlerce kişi, "Bütün dillerin ve kültürlerin üzerindeki kısıtlayıcı baskıların sona erdirilmesini" istedi.

Paylaş
Mersin'de binler barış istedi
Mersin Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen "Akdeniz Barış ve Demokrasi Mitingi" önceki gün, binlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen mitingde, demokrasi ve barış istemlerinin yanında, "Bütün dillerin ve kültürlerin üzerindeki kısıtlayıcı basıkların sona erdirilmesi ve yerinden yurdundan edilen onbinlerce insanın köye dönüşlerinin sağlanması" talebi dile getirildi.
HADEP, SİP, DBP, Petrol-İş, Liman-İş, Eğitim-Sen, SES, Enerji Yapı Yol-Sen, Genel-İş, MKM, İHD, ÇHD, ve Atılım gazetesinin yer aldığı Demokrasi Platformu'nun düzenlediği miting öncesi, miting alanını ablukaya alan polis, mitingin ardından bazı kişileri gözaltına aldı. Saat 11.00'de başlayan ve açılış konuşmasını tertip komitesi başkanı Mithat Fahlioğulları'nın yaptığı mitingde, "Yaşasın barış", "Yaşasın halkların kardeşliği", "İdama hayır, halklara özgürlük", "Savaşlar dursun, barış sağlansın" sloganları atıldı.
Anayasa değişmeli
İnsan Hakları Derneği Ankara Şube Başkanı Lütfü Demirkapı'nın da katıldığı mitingde bir konuşma yapan HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir, "Bu Anayasa eğer meşru değilse, eğer yargının tepesindeki kişi de bunu söylüyorsa, o zaman bu anayasayı değiştirmek ve demokratikleştirmek gerekir" dedi. Boşaltılan köylere geri dönüş koşullarının sağlanması, OHAL ve koruculuk sisteminin kaldırılması, genel ve kapsamlı bir genel affın ilan edilmesi gerektiğini kaydeden Demir, dünya milletlerine karşı var olan kötü imajın da değiştirilmesi gerektiğini belirtti.
Demir'in ardından söz alan ÖDP MYK Üyesi Cemal Çakıcı ve DBP Genel Sekreter Yardımcısı Arif Sevinç de ülkenin barış ve demokrasiye şiddetle ihtiyacı olduğunu ifade ettiler.
Kürtçe müzik yasak
Mitingde MKM Çocuk Grubu'nun Kürtçe türkü söylemesine polis tarafından izin verilmezken, MKM yöneticilerinden Yıldız Gültekin, Kürt dilinin üzerindeki baskılara değinmesinin ardında bir de Kürtçe türkü söyledi. Mitingde Kürtçe söylenmesine izin vermeyen polisin basıkcı ve engelleyici tutumu mitingin ardından da devam etti. Grup Gökçe Fidan'ın sunduğu müzik dinletisinin ardından sona eren miting sonrası HADEP İl Merkezi önünde toplanan gruba müdahale eden polis, Tertip Komitesi Başkanı Mithat Fahlioğluları ile müzik grubu Destina elemanlarını gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakılırken, Mersin Demokrasi Platformu da, yaşanan gözaltıyı, yaptığı açıklama ile kınadı.
ÖNCEKİ HABER

Maden-İş delegeleri mebuslar gibi

SONRAKİ HABER

Üniversiteye ek kontenjan başvuruları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...