10 Ekim 1999 21:00

Maden-İş delegeleri mebuslar gibi

Türkiye Maden-İş Sendikası'nın 6. Olağan Genel Kurulu'na katılan delgelere verilen harcırah miktarı bir çırpıda 80 milyon liradan 200 milyon liraya çıkartıldı.

Paylaş
Maden-İş delegeleri mebuslar gibi
Türkiye Maden-İş Sendikası'nın Ankara'da yapılan 6'ıncı Olağan Genel Kurulu'na katılan delgelere verilen harcırah miktarı bir çırpıda 80 milyon liradan 200 milyon liraya çıkartıldı. Milletvekillerinin maaşlarına sık sık yaptığı kıyak zamları hatırlatan bu kararın, iki grup arasında kıran kırana yönetim yarışının yaşandığı genel kurulda bir itirazla karşılaşmaması dikkat çekti. Seçimlerde, eski yönetim yeniden göreve getirildi.
Maden-İş Sendikası'nın dün biten genel kurulunun ilk günü öğleden sonraki bölümünde adaylar ve delegeler söz aldılar. Soma Şube Başkanı Naim Sezer, özelleştirme ve taşeronlaştırma sonucu üye sayısının yıl sonuna kadar üçte bir azalacağına dikkat çekerek, buna "dur" demek gerektiğini belirtti. İşletmelere yatırımın yapılmadığını, çalışanların iyi niyetiyle yürüdüğünü belirten Sezer, suçu önce kendilerinde aramak gerektiğini söyledi. İthal kömür politikasını da eleştiren Sezer, gelişmiş ülkelerin kendi ülkelerinde saklamak için bile yer bulamadığı kömürleri Türkiye'ye parayla sattıklarını anlattı.
Çayırhan Şube Başkanı Hasan Dündar da tahkim ve Sosyal Güvenlik Yasası'nın, Ecevit'in dünyanın ağababasına hediyesi olduğunu söyledi. Meral'in "Genel grev kolay mı" sözünü hatırlatan Dündar, "Kolay değilse o zaman ağzına alma" dedi. Dündar, yönetimin ifade ettikleriyle uygulamalarının birbirini tutmadığını belirtti.
Muhalif listenin başkan adayı Kütahya Şube Başkanı Mevlüt Dönmez ise, özelleştirme karşısında işçilerle kurdukları şirketten söz ederek, kendisine bu yönde gelebilecek eleştirilerin önünü almış oldu. Dündar, sendikalar yeni bir enerjinin yeni bir heyecanın gelmesi gerektiğini, bunun için de aday olduklarını söyledi.
Eleştirilere cevap veren Genel Başkan Hasan Hüseyin Kayabaşı ise, muhalifleri "slogan ve demagoji sendikacılığı yapmakla" suçladı. Ücret sendikacılığı yapmadıklarını, siyasi partilere göre tavır almadıklarını öne süren Kayabaşı, özelleştirmeye karşı mücadele bayrağı açtıklarını, 3 Ocak mitingine Türkiye Maden-İş'in damgasını vurduklarını ifade etti. Kayabaşı da ithal kömür politikasını eleştirirken, kendilerine yönelik eleştirilerin milletvekillerine yöneltilmesi gerektiğini savundu.
Kıyak zam
Konuşmaların ardından Tüzük Tadilat ve Tahmini Bütçe Komisyonlarının raporları okunarak oylandı. Tahmini Bütçe Komisyonu raporunda, delegelere otel, yol ve yemek masrafları hariç 80 milyon lira harcırah verilmesi önerisi yer aldı. Önerinin okunmasının ardından oylamaya geçilmeden önce verilen bir başka önergeyle bu rakamın 200 milyon liraya çıkarılması istendi.
Önerinin itirazsız kabul edilmesiyle 80 milyon liralık harcırah, bir anda 200 milyon lira oldu. Yönetim için kıran kırana mücadele veren iki grubun bulunduğu genel kurulda, önergeye bir itiraz gelmedi. Beş yıldızlı Sürmeli Oteli'nde kalan ve yeme-içme harcamaları sendika tarafından karşılanan delegelere ayrıca yüksek miktarda harcırah verilmesi dikkat çekti. Genel kurulda, profesyonel yöneticilerin maaşlarına 1999 yılı için yüzde 50, bir dahaki genel kurula kadar ise her yıl için enflasyon oranına yüzde 5 refah payı eklenerek zam yapılması karar altına alındı. Amatör şube başkanlarına 300 milyon, amatör şube yöneticilerine de 80 milyon lira maaş verilmesi kararlaştırıldı.
ÖNCEKİ HABER

Bütçede stand-by temel alınacak

SONRAKİ HABER

Mersin'de binler barış istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...