10 Ekim 1999 21:00

Bütçede stand-by temel alınacak

2000 yılı bütçe hedefleri bu hafta içinde toplanacak YPK'da ele alınacak. Bütçe tasarısında IMF ile yapılacak olan stand-by anlaşması temel alınacak.

Paylaş
Bütçede stand-by temel alınacak
Maliye, Hazine ve DPT uzmanlarının bir süredir üzerinde çalıştığı 2000 yılı bütçe ve program hedeflerine son şekli bu hafta içerisinde verilecek. Hükümetin, 2000 yılı bütçesini Anayasa gereği 17 Ekim'de TBMM Başkanlığı'na sunması gerekiyor. Bütçe hazırlanırken IMF ile yapılacak olan stand-by temel alınacak.
2000 yılı bütçe ve program hedefleri bu hafta salı ya da çarşamba günü toplanacak olan Yüksek Planlama Kurulu (YPK)'nda ele alınacak. YPK'dan sonra da Bakanlar Kurulu'nda son şekli verildikten sonra 17 Ekim'de Bütçe Yasa Tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunulacak.
2000 yılı bütçe programına ilişkin teknik hazırlıkların, IMF'yle bir stand-by anlaşması imzalanmasına dönük bir temelde yapıldığı bildirildi. Bu nedenle de makroekonomik hedeflerin belirlenmesinde, IMF'nin yaz aylarında Türkiye için hazırladığı 2000 yılı senaryosunun, depreminin zorunlu hale getirdiği ek harcamalar da göz önüne alınarak temel alındığı bildirildi.
IMF'nin bu yaz aylarında Türkiye için hazırladığı senaryoda, 2000 yılında milli gelir büyümesinin yüzde 3.1 oranında tutulması, enflasyonun yıl sonunda TEFE için yüzde 25, TÜFE için yüzde 24.6 olması öngörülüyordu. Teknik çalışmalarda, deprem nedeniyle yapılacak harcamalar nedeniyle IMF'in senaryosundan farklı olarak milli gelirdeki büyümenin yüzde 5.5'e çıkarabileceği hesaplanıyor. Bu nedenle de program ve bütçede 2000 yılı büyüme hızı hedefinin yüzde 5.5 düzeyinde belirlenmesi ağırlık kazanıyor. Eflasyon oranı olarak ise yüzde 30 ve yüzde 35'lik seçenekler üzerinde de durulmasına rağmen IMF'nin senaryosunda olduğu gibi yüzde 25 oranının esas alınması ağırlık kazanıyor.
2000 yılı bütçesinin yine büyük bir bölümünü faiz ödemeleri oluşturuyor. Bu yıldan 2000 yılına şimdiden 15 katrilyon liranın üzerinde bir faiz yükü sarkıyor. 2000 yılında bütçe gelirlerinin 29-30 katrilyon lira civarında olabileceği, bu nedenle de faiz dışı harcamaların, faiz dışı bütçenin milli gelirin yüzde 4'ü oranında, başka bir ifadeyle yaklaşık 5 katrilyon lira fazla verebileceği bir noktaya indirilmeye çalışıldığı belirtiliyor.
IMF'nin 2000 yılı senaryosunda reel faizlerin gelecek yıl yüzde 16 seviyesine çekilmesi, dolar kurunun yıl sonunda bu yılki seviyesine göre en fazla yüzde 20 oranında artırılması öngörülüyordu. 2000 yılı programında ise bu oranın enflasyon hedefine paralel olarak yüzde 25 düzeyinde belirlenmesi bekleniyor.
Maliye, Hazine ve DPT'nin yaptığı hazırlıklar, bu hafta içerisinde öncelikle Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında toplanacak olan Yüksek Planlama Kurulu'nda ele alınacak. YPK'da DPT'nin öncelikle bu yılın ekonomik gelişmeleriyle ve makroekonomik büyüklüklerin gerçekleşme tahminiyle ilgili bir sunuş yapacağı bildirildi. Makroekonomik hedeflere son şeklini verecek olan YPK ayrıca 2000 yılı yatırım programını da şekillendirecek.
Bütçe ve program YPK'dan sonra da Bakanlar Kurulu'na ele alınacak. Memur maaş zammı ve benzeri kritik konuların Bakanlar Kurulu'nda belirleneceği bildiriliyor. Bakanlar Kurulu'nda son şeklini alacak olan bütçe yasa tasarısı 17 Ekim'de de TBMM Başkanlığı'na sunulacak.
ÖNCEKİ HABER

Pamuk üreticisi çaresiz

SONRAKİ HABER

Maden-İş delegeleri mebuslar gibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...