10 Ekim 1999 21:00

Kazaya davetiye çıkarıldı

Londra'nın Paddington İstasyonu yakınlarında meydana gelen korkunç tren kazasına yol açan ihmallere yenileri ekleniyor.

Paylaş
Kazaya davetiye çıkarıldı
İngiltere'nin başkenti Londra'da meydana gelen tren kazasına zemin hazırlayan ihmallere yenileri eklendi. İngiliz Sunday Times gazetesinin ele geçirdiği belgelere göre, demiryollarının güvenliğinden sorumlu Railtrack şirketi, potansiyel tehlike noktalarını önceden tespit etmesine rağmen, herhangi bir önlem alma girişiminde bulunmadı. Şirketin iç yazışmalarına göre, Railtrack'in üst düzey yetkilileri, önceki kaza tehlikelerinden yola çıkarak, bir dizi riskli kavşağı tespit ettiler. Ancak konu ile ilgili bir şey yapmamayı ve kamuoyunu bilgilendirmemeyi tercih ettiler.
Riskli bölgeler
Railtrack'in hazırladığı son güvenlik raporuna göre, kaza riski en yüksek bölgeler veya "üçüncü-dördüncü dereceden tehlikeler"in yaşandığı noktalar; Ardwick, Harrow, Wealdstone, York ve Southampton. Bu bölgeler, geçtiğimiz haftaki korkunç kazanın meydana geldiği Paddington istasyonu civarındanr daha riskli olarak değerlendiriliyor.
Yeni veriler
Bu arada, kazaya yol açan ihmallere de yenileri ekleniyor. Sunday Times'ın tespit ettiği ihmal ve kaza öncesi gelişmeler, özel şirketlerin kazadaki rolünün düşünülenden çok daha fazla olduğunu gösteriyor. Ortaya çıkarılan yeni bilgiler şöyle:
  • Çarpışan trenlerden Thames şirketine ait olanının makinisti Michael Hodder'in, 11 aylık bir eğitime tabi tutulduğu açıklanmıştı. Ancak Hodder'ın, şubat ayında işe alındığı ve sadece 7 ay eğitim gördüğü ortaya çıktı. Railtrack tarafından hazırlanan rapora göre ise, şirketlerin deneyimsiz makinistleri işe almaları nedeniyle kırmızı ışık ihlallerinde artış görülüyor.
  • Kazadan önce tarifenin ani bir biçimde değiştirilmesinin, Thames treninin yolculuğunun ilk anlarında, ileride kazaya yol açacak makas hataları yapmış olmasına yol açmış olabileceği sanılıyor.
  • Hodder'ın kullandığı Thames treni, kırmızı ışıkta geçtikten sonra yanlış raya girdi.
  • Slough İstasyonu'ndan bir sinyalci, kazadan hemen önce Hodder'ı arayarak uyardı.Railtrack görevden alınacak.
    Bu bilgiler ışığında, İngiliz hükümetinin, "kârı güvenliğin önünde tuttuğu" için şirketi görevden alacağı belirtiliyor. Ancak demiryolu güvenliğinin başka bir özel şirkete verilmesi durumunda, yeni kazalara davetiye çıkarılmış olacak. Ayrıca, Scotland Yard dedektiflerinin, Railtrack ve Thames şirketi yöneticilerini sorgulayacağı belirtildi. Şirket genel müdürleri Gerald Corbett ve Roderick Muttram'a, kazaya yol açan Sinyal 109 hakkında yapılan uyarıları neden göz ardı ettikleri sorulacak. Uzmanlar böylesi bir soruşturmadan hiçbir şey çıkmayacağını belirterek, iki yıl önceki Southall kazasının ardından da, şirket yönetiminin kazadaki rolünü kanıtlayacak bir ilişki bulunamadığını hatırlatıyorlar.
  • ÖNCEKİ HABER

    'Biz depremzede değil miyiz?'

    SONRAKİ HABER

    Trafalgar Meydanı'nda

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...