09 Ekim 1999 21:00

'Ortak mücadele şart'

Harb-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Mustafa Kaya, Meclis'in yeniden açılmasıyla birlikte emekçilerin aleyhine yeni yasaların çıkarılacağını söyledi.

Paylaş
'Ortak mücadele şart'
Ali Baş
Harb-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Mustafa Kaya, önümüzdeki süreçte emekçileri sıcak günlerin beklediğini söyledi. Kaya, IMF ile yapılan anlaşmalar gereği emekçilere yeni faturalar yükleneceğini belirtti. Kaya, "Bu nedenle tüm emek örgütlerinin ortak mücadele için güçlü bir birlikteliğe ihtiyacı var" dedi.
Sermayenin nefes alması sağlandı
18 Nisan seçimlerinin ardından 57. hükümetin "halkın umuduymuş" gibi kurulduğuna dikkat çeken Mustafa Kaya, "TBMM'nin 2. dönem çalışmalarında çalışanların aleyhine yeni yasalar çıkarılacak. 55 milyon emekçinin emeklilik hakkı Sosyal Güvenlik Yasası ile gasp edildi. Yabancı sermayenin isteği üzerine halkın geniş bir kesiminin tepkisine rağmen uluslararası tahkim konusunda Meclis tam bir mutabakat sağladı. Yine uluslararası tahkime bağlı olarak ülkemizin yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin uluslararası sermayeye peşkeş çekmek için Anayasa'da bulunan engeller kaldırıldı. Anayasa'daki devletleştirme maddesinin yanına özelleştirme de yazılarak yerli ve yabancı sermayenin rahat nefes alması sağlanmıştır" dedi.
Meclis emekçilerin aleyhine çalışacak
Meclisin göreve başlar başlamaz çalışanların haklarını gasp ettiğine dikkat çeken Harb-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Mustafa Kaya, "TBMM çalışanların haklarını gasp ederken vergi yasasında yapılan değişiklikler ile rant ve faiz gelirlerinden alınan vergi oranı düşürülmüş, 'mali milat' üç yıl süreyle ertelenerek banka kurtarma operasyonlarıyla yine sermayenin rahat nefes alması sağlanmıştır. Kısa bir sürede geceli gündüzlü uzun mesailer verilerek emekçilerin aleyhine çalışan Meclis bugün açılarak tekrar eski hızıyla çalışanların aleyhine yasalar çıkarmak için yarışa girecektir. Meclis bugünden itibaren emekçilere dayatılacak yeni yasaları gündeme getirecek. Bunlardan Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte emeklilik yaşının yükseltilmesinin ardından sosyal güvenliğin sağlık ve sigorta olarak ikiye ayırıp özelleştirilmesinin yasal dayanaklarını içeren yasa tasarısını Meclis gündemine getirecekler. Uluslararası tahkim uygulamasına ilişkin uyum yasaları çıkarılarak enerji sektöründe, özelleştirme hızlandırılacak. İşsizlik sigortası adı altında kıdem tazminatları ve zorunlu tasarrufların kaldırılması da Meclis'in gündeminde yer alacaktır" şeklinde konuştu.
Birlikte hareket etmeliyiz
Emekçileri sıcak günlerin beklediğini de kaydeden Mustafa Kaya "IMF ile yapılan anlaşmalar gereği tüm çalışanlara acı reçeteler, zamlar, deprem vergileriyle fatura yine emekçilere yüklenecektir. Bir önceki dönemde olduğu gibi önümüzdeki dönemde de emekçileri çok sıcak günler beklemektedir. Halkın sorunlarına çözüm bulması gereken Meclis, IMF talimatlarıyla emekçilere karşı uygulamalarına ancak tüm emekçilerin ortak mücedelesi ile dur diyebiliriz. Tüm emek örgütlerinin bugünlerden itibaren ortak mücadele için güçlü bir birlikteliğe ihtiyacı var" diyerek görüşlerini açıkladı.
ÖNCEKİ HABER

'Emek Platformu'nun eksik ve zaafları

SONRAKİ HABER

'Biz depremzede değil miyiz?'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...