09 Ekim 1999 21:00

Sağlık hizmeti hasarlı binalarda veriliyor

SES Genel Başkanı Cevher Tosun, hastane ve diğer sağlık kuruluşlarının ağır hasarlı olduğu tespit edilmesine rağmen, sağlık emekçilerinin bu binalarda hizmet vermeye zorlandıklarını belirtti.

Paylaş
Sağlık hizmeti hasarlı binalarda veriliyor
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Cevher Tosun, sağlık çalışanlarının deprem bölgesindeki özverili çalışmalarıyla onore edilmesi gerekirken, başta Kocaeli Sağlık Müdürü olmak üzere, yöneticilerin kabul edilmez tutum ve davranışlar içinde olduğunu belirtti. Tosun, bu tutum içinde olan yöneticilerin derhal görevden alınmasını istedi. KESK ve SES olarak sorunların çözümü için taleplerinin takipçisi olacaklarını ifade eden Tosun, olumsuzluklara göz yummayacaklarını söyledi.
SES Genel Başkanı Cevher Tosun, Kocaeli'de dün düzenlediği basın toplantısında, depremin sonuçlarının ağır ve yıkıcı olmasının temel nedeninin sarsıntının büyüklüğü olmadığını kaydetti. Yıllardır sosyal devlet anlayışının terk edildiğini, özelleştirme politikaları sonucu kaçak yapılaşmaya göz yumulduğunu hatırlatan Tosun, imar afları ile yolsuzluklara ve yağmaya izin verilmesinin depremin sonuçlarını ağırlaştırdığını söyledi.
Hükümetin bu dönemde Sosyal Güvenlik Yasası'nı da çıkarttığını hatırlatan Cevher Tosun, "Bu tutum, ülke halkının insanca yaşamına yatırım yapma yerine, sermayeye kaynak aktarma çabaları içinde olduğunu göstermektedir" dedi.
Bölgede bulunan sağlık emekçileri ile yüzlerce SES üyesinin, halkın yaralarını sarmak için geceli gündüzlü özverili bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Tosun, "Özverili bir şekilde çalışmalarını sürdüren sağlık emekçilerinin onore edilmesi gerekirken, başta Kocaeli Sağlık Müdürü, Gölcük Devlet Hastanesi Başhekimi ve başhemşireleri olmak üzere, yöneticiler, etik değerleri gözetmeyen, kabullenemez tutum ve davranışlar içinde olmuştur" diye konuştu. Tosun, bu tutum içinde olan yöneticilerin derhal görevden alınmalarını istedi.
Bölgedeki çalışanların halen günde 12 saat çalıştığını söyleyen Tosun, bu durumun ortadan kaldırılarak, sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini belirtti. Sağlık kuruluşlarının ağır hasarlı olduğu tespit edilmesine rağmen, sağlık emekçilerinin bu binalarda hizmet vermeye zorlandıklarını kaydeden Tosun, "Yapılması gereken acilen geçici prefabrik yapılarda ya da dayanıklı çadırlarda sağlık hizmetlerinin verilmesidir. Orta vadede ise sağlık kuruluşları yeniden inşa edilmelidir" dedi.
'Talepler yerine getirilsin'
Depremin ardından artan posttravmatik depresyonların giderilmesi için, bölgedeki kamu emekçilerinin istedikleri illere tayinlerinin yapılması gerektiğine vurgu yapan Tosun, bu talebin başta SSK hastaneleri başhekimleri olmak üzere, yöneticiler tarafından geri çevrildiğini söyledi. Kamu emekçilerinin nemalarıyla birlikte zorunlu tassarrufları, konut edindirme yardımları ve deprem tazminatlarının hemen ödenmesini isteyen Tosun, depremi yaşayan kamu emekçilerinin psikolojik rehabilitasyonları için birer ay ücretli izin verilmesi gerektiğini ifade etti.
Sağlık paralı hale getirildi
Depremin ilk günlerinde verilen parasız sağlık hizmetinin daha sonra terk edilerek, hizmetlerin paralı hale getirilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Tosun, söz verilen prefabrik konutların yapımına da henüz başlanmadığına dikkat çekti. Hemen kalıcı konut yapımına başlanması, kira yardımının 300 milyona çıkarılması, toplanan yardımların ihtiyaç sahiplerine verilmesini talep ettiklerini belirten Cevher Tosun, KESK ve SES olarak sorunların çözümü ve taleplerinin takipçisi olacaklarını ve olumsuzluklara göz yummayacaklarını vurguladı.
Tosun, sosyal devletin gereklerinin yerine getirilmesini, tüm toplumun sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmasını ve ücretsiz sağlık hizmeti için gerekli kaynağın bütçeden ayrılmasını istedi. Tosun ayrıca, Sağlık Bakanlığı'nın kadrolaşma çabalarına da değinerek, "Bakanlık, özelleştirme çabalarını terk ederek, toplumun sağlığı için asli görevlerini yerine getirmelidir" dedi.
SES Genel Başkanı Tosun, basın toplantısının ardından SES Genel Sekreteri İ. Hakkı Tombul ve Kocaeli Şube Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte İl Sağlık Müdürü ile görüştü.
ÖNCEKİ HABER

Tac Mahal

SONRAKİ HABER

Akyazı'da kat izni 3'e düşürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...