09 Ekim 1999 21:00

T. Maden-İş'te kıran kırana yarış

Türk-İş Genel Kurulu'nda 18 delege ile temsil edilen Türkiye Maden-İş Sendikası'nın 6. Olağan Genel Kurulu'nda şimdiki yönetime karşı muhalif bir liste çıktı.

Paylaş
T. Maden-İş'te kıran kırana yarış
Türk-İş Genel Kurulu'nda 18 delege ile temsil edilen Türkiye Maden-İş Sendikası'nın 6. Olağan Genel Kurulu'nda şimdiki yönetime karşı muhalif bir liste çıktı. Oldukça tartışmalı geçen genel kurulda konuşan Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral de kendini savunurken, salondan delegeler, "Yasalar birer birer Meclis'ten geçiyor ama sen burdasın" diye tepki gösterdiler.
206 delegenin katılımıyla dün Ankara'da toplanan genel kurul tartışmalarla başladı. Genel kurul için Divriği'den gelen bir grup işçinin salona sokulmaması tepkilere neden oldu. İşçiler, "Biz bu sendikanın üyesiyiz ve genel kurulu dinleme hakkımız var, ama içeri alınmıyoruz" diye şikâyette bulundular. Divan Başkanlığı'na Sağlık-İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu'nun seçildiği genel kurulun açılış konuşmasını yapan Genel Başkan Hasan Hüseyin Kayabaşı, maden işçilerinin gerek işyerlerinde çalışma süreçlerinde, gerekse iş, ekmek, özgürlük mücadelelerinde çok kayıp verdiğini söyledi.
Birbirinden farkı olmayan partilerin, tahkim ve Sosyal GüvenlikYasası'na karşı çıkmalarının beklenemeyeceğini belirten Kayabaşı, sendikacılığın bunlara karşı yeterli tepkiyi koyamamasının özelleştirisini yapacağını da sözlerine ekledi.
Özelleştirmeci partiler
Daha sonra konuşan Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ise Meclis'te grubu bulunan partilerin ve CHP'nin özelleştirmeden yana olduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı'nın Sosyal Güvenlik Yasası'nı veto etmemesini eleştiren Meral, bugünkü partilere güç verenin de kendileri olduğunu, onlar yasaları birer birer çıkarırken, "Türk-İş ne yapıyor?" sorusunun sorulduğunu söyledi.
SSK'nın siyasetçilerin at oynattığı bir kurum olduğuna dikkat çeken Meral, kendilerine sırt çeviren siyasilere 1989'da olduğu gibi ders vermenin zamanının geldiğini söyledi. Önümüzde çok çetin bir yol olduğundan, köle düzeninin getirilmek istendiğinden söz eden Meral, birlik ve bütünlüğü bozmama çağrısı yaptı.
Emek Platformu'ndan da bahseden ve maden işçilerine eylemlerde gösterdikleri katılım ve birliktelikten dolayı teşekkür eden Meral, Emek Platformu'nu oluşturan diğer örgütlerde bir konuda anlaşamadığını, onların cılız da olsa sürekli eylem istediklerini öne sürdü. Meral, genel greve gidemeyeceklerinin muhasebesini yapmaya çalışırken, delegelerin, "Başkan taban istiyor, sendikacılar istemiyor" sözlerini çevirerek, "Ben eylem değil, genel grevden söz ediyorum" dedi. Uzun uzun genel grevin nasıl yapılamayacağını anlatan Meral, Emek Platformu üyesi diğer örgütlerin hava işkolunda, belediyede örgütlenmelerinin olmadığını, ama genel grev istediklerini söyledi.
Özelleştirme neticesinde binlerce işçinin açıkta kaldığını özelleştirmeden şikâyetçi olduklarını belirten Meral, Etibank ve Çimento Fabrikalarının özelleştirilmesini örnek göstererek, "Bunların neresi özelleştirme" şeklinde konuştu. Parlamentoya gücü verenin kendileri olduğunu anlatan Meral şöyle devam etti: "Özelleştirme için talana göz yumuldu. Sosyal Güvenlik Yasası için umut dendi ne yapıldı, ne kazanıldı. Kızılay'ı doldurduk sonuç yok. Bunlara bu gücü veren biziz. Bunlardan talepte bulunuyoruz talebimiz karşılanmıyor. Meydanlarda özelleştirmeye karşı olduğunu söyleyen koltuğa oturunca özelleştirmeci oluyor. Hangi güç baskı yapıyorsa, sesini kesiyor. Ancak karamsarlığa gerek yok, mücadeleye devam edeceğiz. Liderlerin gücü bizden fazla ama, bugün bize dirsek gösterenlere yarın sandıkta derslerini vereceğiz. Söylüyoruz söylediklerimiz boşa gidiyor; Sosyal Güvenlik Yasası'nın imzalanmaması gerekirdi." Bayram Meral, işçilere "Bize sorduğunuz hesabı parlamenterlere sorun" diye seslenerek, "Sorun ki kendilerine çekidüzen versinler" dedi.
Polat: Aday değilim
Teksif Genel Başkanı Zeki Polat da işçinin şimdiye kadar hep sağcı-solcu, Türk-Kürt diye bölündüğünü belirterek, işçinin tek dostunun işçi olduğunu söyledi. Meral'in beşli grupta yer almasını eleştiren ve Başkanlar Kurulu'ndan böyle bir onay çıkmadığını belirten Polat, bunun tartışılma yerinin Türk-İş Genel Kurulu olduğunu söyledi. "Bu kavgayı vermeliyiz. Önümüzde Türk-İş Kongresi var" diyen Polat, genel başkanlığa aday olmayacağını bildirdi. Özeleştiri yapmak zorunda olduklarını ve sağcı-solcu diye ayırmadan hizmet edecekleri göreve getirme çağrısı yapan Polat, "Türk-İş'e tek liste olarak girmeliyiz, yoksa çok tokat yeriz" dedi.
İki liste yarışacak
Bugün yapılacak seçimlerle sona erecek olan genel kurulda yönetime iki ayrı liste çıkarıldı. Şimdiki Genel Başkan Hasan Hüseyin Kayabaşı başkanlığında iki fireyle yönetim kurulunun aday olduğu listeye karşı, Kütahya Şube Başkanı Mevlut Dönmez başkanlığında muhalif bir liste çıkarıldı.
Hasan Hüseyin Kayabaşı'nın listesinde Genel Başkan Vekilliğine, Nevzat Yavuz, Genel Sekreterliğe İsmail Mengü, Genel Mali Sekreterliğe Mustafa Engin, Genel teşkilatlandırma Sekreterliğine İrfan Cirit (Elazığ), TİS ve Mevzuat Sekreterliğine Ejder Gök (Elbistan) ve Genel Eğitim Sekreterliğine İhsan Dokur aday oldu.
Mevlüt Dönmez başkanlığında çıkan muhalif listede ise; Genel Başkan Vekilliğine Cengiz Akın (Tunçbilek), Genel Sekreterliğe Hasan Dündar (Çayırhan), Genel Mali Sekreterliğe İrfan Yetim (Soma), Genel Teşkilatlandırma Sekreterliğine Orhan Şimşek, TİS ve Mevzuat Sekreterliğine Yusuf Veziroğlu (Artvin) ve Genel Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreterliğine Murat Beker (Yatağan) aday gösterildi.
ÖNCEKİ HABER

Meslek liseleri boşalıyor

SONRAKİ HABER

Tasarı, 'güdümlü medya' yaratıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...