09 Ekim 1999 21:00

Şili'de sevinç gösterileri

Şili diktatörü Pinochet'nin İspanya'ya iadesinin önündeki bir engelin daha kalkması, Şili halkı tarafından sevinçle karşılandı.

Paylaş
Şili'de sevinç gösterileri
Şili diktatörü General Augusto Pinochet'nin, halka karşı işlediği suçlar nedeniyle yargılanması konusunda bir adım daha atılması, Şili halkı tarafından sevinçle karşılandı. Pinochet destekçileri Londra'daki mahkemenin aldığı kararı protesto ederken, ordunun gölgesindeki hükümet, "General'in tutukluluk halinin daha da uzaması durumunda genç Şili demokrasisinde sorunlar yaşanabilir" açıklamasını yaparak tedirginliğini ifade etti.
Donde Estan?
Başkent Santiago'nun yoksul mahallelerinden yürüyüşe geçen yüzlerce emekçi, Londra mahkemesinin, diktatörün İspanya'ya iadesine onay vermesini "Pinochet'yi tutuklayın!" sloganlarıyla kutladı. Eyleme katılanlar, çeşitli pankartlar ve artık diktatörün korkulu rüyası haline gelen "Donde Estan?" (Kayıplar nerede?) sloganı yazılı dövizler taşıdılar.
1973-1990 yılları arasında gözaltında kaybedilen veya öldürülen 3 bin kişinin ailesini temsilen konuşan insan hakları savunucusu Viviana Diaz, "Mutluyuz. Çok duygusal bir an" derken, 25 yıldır adalet aradıklarını söyledi.
Kayıp analarından Malva Hernandez Castillo ise, öldürülen oğlu Rodrigo'nun fotoğrafını göstererek, 1978 yılında üniversiteden gözaltına alınan oğlunu bir daha bulamadığını anlattı. Castillo, "Bu olağanüstü bir gün" diyerek sevincini ifade etti.
Faşistler üzgün
Başkentin zengin semtlerinde biriken Pinochet taraftarları ise, İngiliz ve İspanyol bayrakları yaktılar. Diktatörün destekçileri, mahkeme kararının "dış baskı"nın bir sonucu olduğunu öne sürdüler. Basına bir açıklama yapan emekli general ve Pinochet Vakfı yöneticisi Luis Cortes Villa, "Bu olabilecek en kötü şey. Uzun bir sürecin başındayız ve bu süreç, Şili halkı için çok şey yapan Pinochet'nin aleyhine işliyor" diye konuştu. Taraftarları, yaşlı diktatörün sağlık durumunun İspanya'ya gönderilmesine olanak tanımadığını ve geçen ay iki kalp krizi geçirdiğini öne sürdüler.
Şili'nin sözde demokratik hükümeti ise, diktatörün ülkesine dönmesine izin verilmesini istedi. Dışişleri Bakanı Juan Gabriel Valdez, "Bahsettiğimiz sağlık sorunları bir mazeret değil. Bu sorunlar, iade önünde ciddi bir engel olarak görülmelidir" dedi. Hükümet sözcüsü Carlos Mladinic ise, kararın kendilerini şaşırtmadığını, ama yargıcın daha "merhametli" davranması gerektiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

FBI önüne geleni fişlemiş!

SONRAKİ HABER

Ecevit, Clinton'a da bulaştırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...