07 Ekim 1999 21:00

Öcalan davası sonrasında MHP terörü

Öcalan hakkındaki ölüm cezası kararının temyiz duruşması 21 Ekim'e ertelendi. "Şehit yakınları"nın arasına sızan MHP'li bir grup ise sokakta iki kişiyi linç etmeye kalkıştı.

Paylaş
Öcalan davası sonrasında MHP terörü
Abdullah Öcalan hakkındaki ölüm cezası kararının temyiz duruşması Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nde dün yapıldı. Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi Başkanı Demirel Tavil, sanık avukatlarından dördünün verdiği mazeret dilekçesinin kabul edildiğini belirterek, duruşmayı 21 Ekim 1999 tarihine erteledi.
Temyiz duruşması öncesinde Yargıtay çevresinde neredeyse kuş bile uçurtulmadı. Şehit yakınları sabahın erken saatlerinden itibaren ellerinde Türk Bayrakları ve kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarıyla Yargıtay binasının önüne geldiler. 50 kadar şehit yakını "Şehitler ölmez, vatan bölünmez", "Apo asılacak, başka yolu yok", "İşte bayrak, işte ezan" şeklinde sloganlar atarak basın açıklaması yaptı.
Kırıkkale Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Gençer, Öcalan'nın idam edilmemesi durumunda kendilerini Meclis'in önünde yakacaklarını bildirdi. Burada yapılan açıklamalarda, İnsan Hakları Derneği, 'Terör Hakları Derneği' şeklinde suçlandı. Duruşmayı izlemek üzere Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi Andreas Barsoni ile Alman Büyükelçiliği Başkonsolosu ve Yardımcısı Peter Reus ile Oliver Fikson ile Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay ve konfederasyon yöneticileri de geldiler.
Sanık avukatları katılmadı
Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nin duruşma salonunun küçük olması nedeniyle temyiz duruşması Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun salonunda yapıldı ve 5 dakika sürdü. Şehit ailelerinin ancak küçük bölümü duruşmayı izleyebildi. Mahkeme Başkanı Demirel Tavil, duruşma tarihini önceden bilen sanık avukatlarının mazeretlerinin kabul edildiğini ve kendilerine kesin süre verilmesiyle duruşmanın oy birliğiyle 21 Ekim 1999 saat 09.15'e ertelendiğini bildirdi.
Sanık avukatlarının, 21 Ekim'de yapılacak temyiz duruşmasına katılmamaları halinde, heyet temyiz incelemesini dosya üzerinden ve duruşmasız yapacak. Temyiz duruşmasının ardından, kararın duruşmalı olarak açıklanacağı bir başka gün belirlenecek. Yargıtay idam kararını onarsa, hüküm kesinleşecek. Ancak Öcalan'ın olağanüstü kanun yolu olarak bilinen ''karar düzeltme'' isteminde bulunma hakkı var. Avukatlar, "iç hukuk" imkânları tükendiğinde, AİHM'e başvuracaklarını da söylediler.
MHP'lilerin sokak terörü
Duruşmanın ertelenmesini protesto eden, kendisine "şehit yakınları" diyen kişiler, 'yuh' çekerek, sloganlar atarak Karanfil Sokak'taki bulunan MHP Genel Merkezi'ne doğru yürüyüşe geçti.
Yürüyüş sırasında bazı MHP'li provokatörler, "şehit yakınları"nı "Kardeşlerimiz dağlarda PKK ile mücadele ederken gazeteciler burada ellerini kollarını sallayarak geziyor" diye gazetecilerin üzerine yürüttüler. MHP'li provokatörler, Olgunlar Sokak'tan geçerken oradan geçen vatandaşlara da sataştı; "Hepinize yuh, bizi izliyorsunuz. Katılım bize ulan" diye bağırdılar. Bu arada Karanfil Sokak ile Olgunlar Sokak'ın kesiştiği yerde gösteriyi izleyen birkaç liseli gencin, "Bunlardan bazıları şov yapıyor" diye aralarında geçen sohbet, MHP'li provokatörleri harekete geçirdi. MHP'liler, şehit yakınlarını durdurarak, sokaktaki insanlara saldırılması yönünde teşvik etti. Bu sırada MHP'li bir genç, Olgunlar Sokak'ta "Simitçi İbrahim" adlı kişinin suratına tekme attı. Simitçi İbrahim'in 'Ne oldu kardeşim' demesine bile fırsat kalmadan linç girişimi başladı. Bazı şehit yakınları taşlarla, tekmelerle, sopalarla İbrahim'i kan içinde bıraktılar ve yaklaşık 30 metre sürüklediler.
Bu arada polis linç girişimini izlemekten vazgeçerek genci Karanfil Sokak'taki Ülkü Öğrenci Kız Yurdu'na soktu. Bazı MHP'liler yurdun kapısını kırmaya çalışsa da polis engel oldu ve bir süre sonra simitçi İbrahim karakola götürüldü. MHP'liler bu sırada Olgunlar Sokak'tan geçen bir gence daha saldırdı, ancak linç girişimi polisin bu genci de götürmesi ile önlendi. MHP Genel Merkezi'ne çok yakın bir mesafede gerçekleşen linç girişimleri sonrası, şehit yakınları MHP'ye girdi. Yine bazı MHP'lilerin girişimleri ile gazeteciler binadan çıkartıldı.
ÖNCEKİ HABER

Polis, vahşetini savunuyor

SONRAKİ HABER

Tutuklu aileleri ayrımsız af istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...