06 Ekim 1999 21:00

Türkiye'nin AB adaylığına kırmızı ışık

Avrupa Parlamentosu'nun en büyük grubu Hıristiyan Demokratlar, Türkiye'nin adaylığına açıkça karşı çıkarken, ikinci büyük grup olan sosyalistler de sıcak yaklaşmadılar.

Paylaş
Türkiye'nin AB adaylığına kırmızı ışık
Ülkelerin AB adaylığı konusunda son sözü söyleme hakkına sahip olan Avrupa Parlamentosu'nun dün yapılan oturumunda, AP'de 233 sandalye ile en fazla sandalyeye sahip Hıristiyan Demokrat Grup, Türkiye'ye Helsinki'de adaylık statüsü verilmesine açıkça karşı çıktı. AP'de, 180 sandalyeye sahip Sosyalist Grup ise görüşünü tam olarak açıklamamakla birlikte, Helsinki'de Türkiye'ye adaylık verilmesine sıcak yaklaşmadığı mesajını verdi.
Hıristiyan Demokrat grup temsilcisi, "Bugün Türkiye'yi adaylığa kabul edersek, yarın Rusya'nın ve Ukrayna'nın adaylığına nasıl karşı çıkarız" diye konuştu. Sosyalist grup içinde ise, Türkiye'ye adaylık verilip verilmemesi konusunda ciddi tartışmalar bulunduğu belirtiliyor.
AP'deki diğer küçük gruplar arasında yer alan Liberal ve Yeşil Gruplar ise Ankara'nın AB adaylığı için Helsinki'de açık bir mesaj verilmesini savundular. Avrupa Parlamentosu, şu anda Türkiye'nin tam adaylığını tescili konusunda bağlayıcı bir karar verme hakkına sahip değil.
Bu konuda Avrupa Birliği Komisyonu'nun görüşü ve AB hükümetlerinin kararları doğrultusunda Helsinki'de bir karara varılacak. Ancak, Avrupa Parlamentosu, genişleme sürecinde başvuruda bulunan ülkelerin adaylığa kabul edilmeleri konusunda son sözü söyleme hakkına sahip.
AB Konseyi kararsız
Öte yandan AB dönem başkanı adına konuşan Finlandiya Ticeret Bakanı Kimmo Sasi, Türkiye'ye Helsinki'de adaylık statüsü verilmesi konusuna açıklık getirmedi.
Türkiye'de hükümetin gerçekleştirdiği 'reformları' memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden Fin Bakan, bu reformların devamını dilediklerini belirterek, Ankara'dan ölüm cezasını da kaldırmasını beklediklerini söyledi. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin düzelmesinden de memnuniyet duyduklarını belirten Bakan Sasi, Helsinki zirvesinin, Türkiye ve AB ilişkilerinde yakınlaşma sağlanması konusunda önemli rol oynamasını dilediklerini söyledi.
Danimarka'dan destek
Bu arada, insan hakları ihlalleri nedeniyle Türkiye'nin AB adaylığına bazı çekinceleri olan Danimarka'nın bu konuda öncekinden farklı bir tutum benimseyerek Türkiye'nin "ön koşulsuz" adaylığına "yeşil ışık" yaktığı iddia edildi. ANKA'nın haberinde Danimarka'nın "Türkiye'nin adaylık statüsünün, "kuru" değil, diğer adaylar için oluşturulan mekanizmaları da içermesi gerektiği yolundaki Türk görüşüne destek verdiği" iddia edildi.
Türkiye ile Danimarka arasında Kopenhag'da Dışişleri müsteşarları düzeyinde yapılan görüşmeler sırasında, ikili ilişkilerde sıkıntı yaratan Danimarka'nın Türkiye'de insan hakları ihlal edildiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdinde yaptığı başvurunun Danimarka tarafınca dile getirildiği öğrenildi.
Danimarka vatandaşı olan Kemal Koç ile ilgili olarak Danimarka devletince 1997 yılında AİHM'ye yapılan başvuru, haziran ayında kabul edilebilir bulunmuştu.
ÖNCEKİ HABER

Altın Portakal ödülleri sahiplerini buldu

SONRAKİ HABER

Meslek odaları yetki istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...