15 Ağustos 2011 10:19

Karteks'te işçinin hayatı pamuk ipliğine bağlı

İnternet sayfasında ‘Çalışanlarımız için sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı yaratmayı’ amaçladığını iddia eden Karteks fabrikasında yaşananlar hiç de öyle değil. Yöneticilerin kapalı su içtiği Karteks İplik fabrikasında işçiler kuyu suyu içmek zorunda bırakılıyor. İş kazalarını

Karteks'te işçinin hayatı pamuk ipliğine bağlı
Paylaş
Cumali Akkaş / Eylem Sezgin

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi bölgesinde bulunan Karteks'in yıllardır vermediği iş kıyafetleri ise işçilerin sendika üyesi olması ile yöneticilerin aklına geldi. Sendika üyesi olan sekiz işçi iş kıyafeti giymediği gerekçesi ile işten atıldı. Oysa Karteks işten atılan işçilere hiç iş kıyafeti vermemişti.

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi bölgesinde bulunan Karteks iplik fabrikasında işçilerin sendikalı oldukları için işten atılmaları sonrasında yapılan eylemde işçiler kendilerine içme suyu olarak kuyu suyu içirildiğini, yönetici ve şeflerin ise hazır su içtiklerini ifade etmişlerdi. Karteks iplik fabrikası internet sitesinde ise ‘Çalışanlarımız için sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı yaratma’ iddiasında bulunurken, görüştüğümüz işçiler Karteks’te işçilerin hiçbir değerinin olmadığını ifade ederek, işçinin sağlığı ve güvenliği için dişe dokunur bir çabanın olmadığını dile getirdi.

AMBULANS ÜCRETİ İŞÇİNİN ÜCRETİNDEN

Karteks İplik Fabrikasında sendika üyesi olmasının ardından terlik giydiği gerekçesi ile işten atılan 6 yıllık işçi Ramazan Kırca, Karteks’te işçilerin sağlığının yok sayıldığını belirtti. İşyeri hekiminin ve revirin olmadığını aktaran Kırca, sigortasız işçilerin de çalıştığı fabrikada iş kazası geçirenlerin polikliniklere götürüldüğünün altını çizdi. Sigortasız bir işçinin iş kazası geçirmesi durumunda işçinin sigortasının yapılması için bekletildiğini ifade eden Kırca, “Muhasebeci geliyor ve sigortasız işçinin sigortasını yapıyor. Daha sonra polikliniğe götürülüyor. Kaza geçiren işçilerin rapor almaması için her türlü baskı yapılıyor” dedi. Günde mesai ile birlikte 16 saat çalışmak zorunda kaldıklarının altını çizen Kırca, uzun çalışma sürelerinde iş kazalarının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Fazla mesai yapmalarına rağmen karşılığını alamadıklarını dile getiren Kırca, normal çalışma süresinin dışında kalan çalışma sürelerinde kendilerine yemek verilmediğini ifade etti. Fabrikada işçiye değer verilmediğini söyleyen Kırca, bir işçinin yaşadığı olayı şöyle aktardı: “ Bir işçi arkadaşımız fabrikada iş kazası geçirdi. Özel hastaneden çağrılan ambulans geldi ve arkadaşı polikliniğe götürdü. Ambulansa ödenen para arkadaşımızın ücretinden kesildi.”

DEMİRİN DAYANMADIĞINA İŞÇİ NASIL DAYANSIN?

Karteks İplik fabrikasında çalışırken sendika üyesi olmasının ardından verilmeyen terliği giymediği gerekçesi ile işten atılan 6 yıllık işçi Ali Develi,  Karteks’te işçilerin kuyu suyu içmeye mecbur bırakıldığını belirtti. Yönetici kadronun hazır su içtiğini aktaran Develi, kuyudan çekilip tanklara konan suya işçiler tarafından klor atıldığını söyledi.  Tanklara kuyu suyunu getiren boruların iki üç ayda çürüdüğü için değiştirildiğini vurgulayan Develi, “Demirin dayanmadığına insan bedeni nasıl dayansın?​” diye sordu. Kuyu suyu içen işçilerde böbrek ağrılarının baş gösterdiğini ifade eden Develi, suyu içmek istemeyen işçilere ise düzmece olarak hazırlanmış suyun temiz olduğunu söyleyen raporun gösterildiğini ifade etti. İşçilerin son çare olarak evlerinden su getirip onları içtiğini aktaran Develi, dışarıdan getirilen su ve yiyecek iş yerine alınmadığı için, işçilerin kaçak olarak içeri su ve yiyecek sokmak zorunda kaldığını söyledi.  

Yoğun çalışma temposunda işçilere verilen yemeklerde dikkat edilen noktanın protein ve vitamin değeri olmadığını dile getiren Develi, patronun cebinin değeri düşünülerek az yemek verildiğini belirtti.  Sendikalı olduğu için işten atıldığını ifade eden Develi, mücadelelerinin sadece kendi mücadeleleri olmadığını belirtti. Verdikleri mücadelenin kazanımla sonuçlanması durumunda başta Karteks işçisi olmak üzere OSB’de çalışan tüm işçilerin kazanım elde edeceğini vurgulayan Develi, tüm çalışanları mücadelelerine destek olmaya çağırdı. (Adana/EVRENSEL)


İŞÇİLER BASKI İLE SENDİKADAN İSTİFA ETTİRİLİYOR

Karteks patronunun sendika tahammülsüzlüğü ise devam ediyor. DİSK/Tekstil’in örgütlenme faaliyetini öğrenen Karteks’in korku vermek için 8 işçiyi işten atmasının ardından sendika üyesi işçiler baskı ve zor yolu ile sendikadan istifa ettiriliyor. Karteks işvereni işçileri tehdit ederek sendikadan istifa etmeleri gerektiğini söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

İşsizlik intihara sürükledi

SONRAKİ HABER

Adli Tıp’a mahkemelerden 87 bin dosya gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...