05 Ekim 1999 21:00

Kıbrıs için ara formül bulundu

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerindeki yumuşama, Lüksemburg Zirvesi'nden bu yana işletilmeyen bazı ortak mekanizmaların yeniden devreye girmesini sağladı.

Paylaş
Kıbrıs için ara formül bulundu
Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerindeki yumuşama, Lüksemburg Zirvesi'nden bu yana işletilmeyen bazı ortak mekanizmaların yeniden devreye girmesini sağladı. Türkiye-Troika toplantısı, iki yıllık bir aradan sonra bulunan "formül" sayesinde gerçekleşebildi. Türkiye'yi dışlayan Lüksemburg Zirvesi'nden bu yana yapılamayan siyasi direktörler düzeyindeki Türkiye-Troika toplantısı, dün Ankara'da yapıldı.
Toplantının gerçekleşebilmesi için "formül" bulundu. Bu formüle göre, AB tarafı, Kıbrıs sorunun toplantının resmi gündeme sokma ısrarından vazgeçerken Türk tarafının Kıbrıs'a ilişkin görüşlerini "gayri resmi" bir biçimde iletti. Böylece, resmi adaylar listesinden Türkiye'yi dışlayan Lüksemburg Zirvesi'ne tepki olarak Kıbrıs, insan hakları, Kürt sorunu gibi siyasi konularda AB ile diyaloğu askıya alan Ankara, esneklik göstermekle birlikte yine bu konudaki resmi tutumunu sürdürmüş oldu. Türk hükümeti, haziran ayındaki Köln Zirvesi'nin ardından Lüksemburg kararlarının değişmediği sürece AB ile siyasi diyaloğa girmeyeceğini bildirmişti.
Son olarak Ekim 1997'de yapılan Türkiye-Troika toplantısının yeniden gerçekleşebilmesi için "formül" bulunmasının Türkiye-AB ilişkilerindeki yumuşamanın yeni bir göstergesi olarak yorumlandı. Türk heyetine, AB'den sorumlu Müsteşar Yardımcısı Uluç Özülker'in başkanlık ettiği toplantıda AB tarafının Türkiye'nin bölgesel konulara ilişkin görüşlerini büyük ilgi ile dinlediği öğrenildi.
AB Troikası, şimdiki başkan Finlandiya, sonraki başkan Portekiz ve komisyon yetkililerinden oluşuyor. Amsterdam Anlaşması'ndan sonra troikada önceki başkanın da temsil edilmesinden vazgeçildiği belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

Marmaris sallandı

SONRAKİ HABER

Tekstil patronlarının deprem fırsatçılığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...