05 Ekim 1999 21:00

Hedef özelleştirme gerisi vaat

Sağlık Bakanlığı, Sağlık Sandığı Kurumu Kanun Tasarısı Taslağı'nın ardından hazırladığı birçok projeyi tartışmaya açmaya hazırlanıyor.

Paylaş
Hedef özelleştirme gerisi vaat
Sağlık Bakanlığı, Sağlık Sandığı Kurumu Kanun Tasarısı Taslağı'nın ardından hazırladığı başka projeleri de kamuoyunun tartışmasına açacak. Tartışmaya açılacak olan yeni projelerde, sağlıkta standartların geliştirilmesi, gelişmiş ülkelerin üzerinde durduğu standartların Türkiye'deki sağlık hizmetlerinde de uygulanması iddiasıyla gündeme getiriliyor. Projelerde yer alan önerilerin ardında ise özel sağlık hizmetlerinin organize edilmesi anlayışı var.
Projelerde yer alan, "Geliştirilen yeni projeler ve çalışmalar ışığında özel sağlık hizmetleri sunan poliklinik, laboratuvar, tanı merkezleri ve hastanelerin belirli ilkeler ışığında standartları gözden geçirilerek ortak bir yasal zemine oturtulması sağlanacak" şeklindeki öneri bunun somut göstergesi. Projelerde ayrıca, Türkiye'de üretilen, ithal edilen veya ihraç edilen tüm tıbbi cihaz, kit ve kan ürünleri konusunda uluslararası standartları içeren uygunluk, CE belgesi ve diğer özellikleri yerine getirecek bir yasal zemin ve sistemin oluşturulması hedefi de var. Eylül ayında çalışmalarına başlanan projenin 2000'in altıncı ayında tamamlanması hedefleniyor.
Aşı üretimi ve hizmet içi eğitim
Sağlık Bakanlığı, 2000 yılı porjeleri çerçevesinde BCG ve tetanoz aşılarının yeni teknoloji ile Türkiye'ye yetecek kadar üretimi için; personel ve teknoloji konusunda gerekli yatarımları yapacağını söylüyor. Bu doğrultudaki çalışmalarının onuncu ayda tamamlanması öngörülüyor. Yine, bakanlık personelinin hizmet verimliliğinin artırılması amacıyla tüm personel yönelik kapsamlı hizmetiçi eğitim programları düzenleneceğini belirtiyor. Proje çalışmalarına bu ay başlanırken, çalışmaların 2000'in Ocak ayında tamamlanması bekleniyor.
Vardiya sistemi
Hastanelerde kapılarındaki yığılmaların önüne geçmek için önerilen çözüm ise, başta eğitim hastaneleri olmak üzere, poliklinik hizmetlerinde vardiyalı sisteme geçilmesi. Vardiyalı sisteme geçen hastanelerde çalışan personel, döner sermaye ve prim desteği ile teşvik edilecek. Bu çalışmanın da kasım ayında tamamlanması hedefleniyor. Bakanlığın hazırladığı projelerde, hastanelerin bilgi sistemelerine kavuşturulmasını, gerek yönetim, gerek denetim açısından çağdaş bir yapıya dönüştürülmesini, sağlıkta Internet kullanımının yaygınlaştırılması vaatleri de yer alıyor.
ÖNCEKİ HABER

Ücretler eriyor adaletsizlik büyüyor

SONRAKİ HABER

Telekom'da tarihi tekelleşme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa