05 Ekim 1999 21:00

Rus askeri Grozni önlerinde

Çeçenya içlerinde ilerleyen Rus birlikleri, başkent Grozni yakınlarına ulaştı. Çatışmalarda iki taraf da kayıplar verdi.

Paylaş
Rus askeri Grozni önlerinde
Şamil Basayev'e bağlı grupların Dağıstan'dan çekilmesinin ardından Çeçenya'ya giren Rus birlikleri, başkent Grozni yakınlarına kadar geldi. Hafif zırhlılar, tankçı ve topçu birliklerince desteklenen Rus güçleri, Grozni'nin 20 kilometre kadar kuzeyindeki Şelkovskoy bölgesinde bulunuyor. Rus askerlerinin Şelkovskoy yakınlarındaki Çervlionnaya köyü çevresinde Çeçen güçleriyle sıcak çatışmalara girdiği belirtiliyor. Çeçen kaynakları, Şelkovskaya köyü halkının isteği üzerine köyü terk eden Çeçen güçlerin, başkent Grozni'nin 30 kilometre kuzeyindeki Çervlionnaya köyü yakınında Rus askerlerle çatıştığını belirtti.
İki Rus uçağı düştü
Rusya Hava Kuvvetleri Basın Merkezi'nin açıklamasına göre ise son iki günde iki savaş uçağı üslerine geri dönmedi. Bu uçakların Çeçen güçleri tarafından düşürüldüğü belirtiliyor. Rus birliklerinin yaklaştığı Naurskaya bölgesi yöneticilerinden Taus Baguriyev, Rus askerlerinin Çervlionnaya'yı ele geçirmeye çalıştıklarını açıkladı.
Rus güçlerine karşı koymaya çalışan Çeçenya ordusunun gönüllülerden destek gördüğü bildiriliyor. Rus zırhlılarının Grozni yönünde ilerleyip ilerlemeyeceği kesinlik kazanmazken, bazı küçük Çeçen grupların kentlerin çevresinde siper kazdığı öğrenildi.
Kentlere girilmiyor
Çeçenya'yı güney ve kuzey olarak ikiye ayıran Terek Nehri'nin kuzey kısmında hakimiyet kurmayı hedefleyen Rus komutanlar, birliklerini yerleşim birimlerinin içlerine sokmuyor. Rus kaynaklarına göre, her yerleşim biriminde en az 100 Çeçen direnişçi bulunuyor. Yerleşim birimlerinin ileri gelenleri ile görüşmeler yapılarak, bunların çıkarılmaları talep ediliyor. Yerleşim birimlerinin çatışmalardan zarar görmesini istemeyen yerel liderler de Rus birlikleri ile pazarlık yapıyor.
Askeri gözlemciler Çeçenya'yı ikiye bölen Terek Nehri'nin, yeni bir tampon bölgenin nihai sınırı olabileceğini belirtiyor.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin yaptığı açıklamada, Çeçenya'daki Rus güçlerinin ilk işinin güvenli bir kordon oluşturmak, nihai amacın ise "terörizmin kökünü kazımak" olduğunu söyledi. Putin, Rus güçlerinin, başkent Grozni'nin kuzeydoğusunda uzanan Terek Nehri'nden "belli uzaklıkta" bulunduğunu belirtti.
Maşadov'dan görüşme talebi
Çatışmaların sona ermesi için Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin ile görüşme talebini yineleyen, ancak yanıt alamayan Çeçenya Devlet Başkanı Aslan Maşadov, Komsomolskaya Pravda gazetesine verdiği demeçte, Çeçenya'daki savaşın başlamasının nedeninin Rusya'daki siyasi durum olduğunu söyledi.
Öte yandan, Çeçen liderlerle görüşme yapmayan Rusya yönetimi, bölgede uluslararası arabulucuların görev yapmasına da karşı. AGİT Dönem Başkanı Norveç Dışişleri Bakanı Knut Vollebaek, önceki gün Moskova'da Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevgeni Gusarov ile yaptığı görüşmenin ardından, "Rusya'nın, kendi iç meselesi olan bu sorunda arabuluculara ihtiyacı yoktur" dedi.
Resmi açıklamalara göre, Çeçenya'dan komşu cumhuriyetlere kaçanların sayısı 100 bini buldu. Çeçenya'nın başvurusu üzerine, Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze de arabuluculuğa hazır olduğunu açıklamıştı.
ÖNCEKİ HABER

G. Afrika 'ölüm doktoru'nu yargılıyor

SONRAKİ HABER

Abu-Jamal'in temyiz talebi reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...