04 Ekim 1999 21:00

G. Afrika 'ölüm doktoru'nu yargılıyor

Güney Afrika'daki ırkçı diktatörlük döneminde devletin biyolojik-kimyasal savaş programını yürüten Dr. Wouter Basson, yargı önüne çıktı. 'Doktor Ölüm' ve 'Mengele' olarak da tanınan Basson, 200'den fazla kişinin korkunç deneylerle öldürülmesinden sorumlu tutuluyor.

Paylaş
G. Afrika 'ölüm doktoru'nu yargılıyor
Güney Afrika'nın Doktor Mengele'si olarak bilinen Wouter Basson hakkındaki katliam, dolandırıcılık ve uyuşturucu satıcılığı davasının ilk duruşması dün yapıldı. Kefaletle serbest olan 49 yaşındaki Dr. Basson, 200'den fazla kişinin öldürüldüğü 30 olayın faili olmakla suçlanıyor. Bu suçlar arasında, korkunç tıbbi deneylerde kobay olarak kullanıldıktan sonra damarlarına zehirli maddeler enjekte edilen Namibyalı gerillaların katledilmesi de bulunuyor. Basson, devlet fonlarından milyonlarca dolar çalmak, ecstacy ve mandrax adlı sentetik uyuşturucuları üretip satmakla da suçlanıyor.
Siyahları kobay yaptı
Irkçı Güney Afrika diktatörlüğündeki kilit isimlerden biri olan Basson, 1980'li yıllarda, faşist devlet başkanı P.W. Botha'nın özel doktorluğunu da yapmıştı. Daha sonra kimyasal savaş birimlerini yöneten "Doktor Ölüm", sadece siyahları yok edecek kimyasal ve biyolojik silahlar üzerine çalışmış ve bu "çalışmalar" sırasında yüzlerce siyahı kobay olarak kullanmıştı.
250 tanığın dinleneceği Basson davasının 2 yıl sürmesi bekleniyor. Başkent Pretoria'daki savcılığın, özellikle yüzlerce siyahın ölümüne yol açan tıbbi deneyler üzerinde duracağı belirtiliyor. 270 sayfalık savcılık iddianamesinde, Basson'un, apartheid diktatörlüğüne karşı savaşan Swapo gerillalarına karşı kullanılmak üzere, akciğerleri paralize eden kas gevşeticiler ürettiği belirtiliyor. İddianamede, Basson ve yardımcısı JJ Theron'un, beş siyaha bu ilacı nasıl verdikleri şu sözlerle anlatılıyor: "Basson hücreye gitti ve adamları uyku ilacı almaya ikna etti. Uyuduklarında, Basson ve Theron, onlara kas gevşetici enjekte etti. Öldüklerinde cesetlerini bir uçağa yüklediler ve denize attılar."
Bir diğer suçlama ise, KwaZulu-Natal bölgesinde beş kişinin öldürülmesiyle ilgili. Savcılık, bu konuda da şunları belirtiyor: "Basson, iki yardımcısına jölemsi bir madde verdi ve bunları, siyahların gövdesine sürmelerini istedi. Öldürücü etkisi olduğu umulan maddenin etkileri böylece görülecekti. Ancak madde istenen etkiyi yaratmadı ve adamlar enjeksiyon yoluyla öldürüldü."
Cinayet oyuncakları
Savcılık, Dr. Basson'un, diktatörlüğe muhalif siyahların öldürülmesi için orduya bağlı özel kuvvetlerle işbirliğine girdiğini de belirtiyor. Bu amaçla çeşitli "ilginç araçlar" geliştiren Basson'un icatları arasında, "zehirli tornavida" da bulunuyor. Zehirli bir iğne fırlatmak üzere tasarlanan bu alet, Londra'da bulunan iki Afrika Ulusal Kongresi yöneticisine karşı düzenlenen bir suikastte kullanılacaktı. Ancak suikasti gerçekleştirecek ajan eylemden vazgeçince plan suya düştü.
Güney Afrika'nın kanlı geçmişine ışık tutan davanın en önemli özelliklerinden biri, dolandırıcılık iddiaları olmasaydı Basson hakkındaki suçlamaların örtbas edilecek olması. Basson, yedi yıl önce, siyah halka karşı kimyasal-biyolojik savaşta kullanılacak fondan 10 milyon dolar kadar bir parayı çekti ve uyuşturucu ticaretinde "sermaye" olarak kullandı.
ÖNCEKİ HABER

Urfa'da çırçır işçileri üretimi durdurdu

SONRAKİ HABER

Rus askeri Grozni önlerinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...