04 Ekim 1999 21:00

Af, Meclis'te görüşülmeden ertelendi

Demirel'in veto ettiği Af Yasası, dün TBMM Anayasa Komisyonu'na geldi. Ancak Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, toplantıya katılmadığı için görüşmeler ertelendi.

Paylaş
Af, Meclis'te görüşülmeden ertelendi
TBMM Anayasa Komisyonu'nda Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in veto ettiği Af Yasası'nın görüşmeleri ertelenirken, DSP'li üyeler de yasaya karşı çıktı. Meclis'in, yeni yasama döneminde görüşeceği ilk işin Af Yasası olması beklenirken, Anayasa Komisyonu da yasayı görüşmek üzere ANAP'lı Ertuğrul Yalçınbayır başkanlığında toplandı. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Medeni Yasa'nın kabulünün yıldönümü nedeniyle düzenlenen bir toplantıya katıldığı için Anayasa Komisyonu'na gelmedi.
Alt komisyon önerisi
Başkan Ertuğrul Yalçınbayır, yasa ile ilgili bir alt komisyon oluşturulmasını önerdi. DYP'li Ahmet İyimaya, Cumhurbaşkanı'nın veto etmesinin Anayasa'nın sistematiği ile bağdaşmadığını belirterek, Cumhurbaşkanı'nın yasa koyucu yerine konduğunu ifade etti. İyimaya, bakan toplantıya katılmadığı için görüşmelerin ertelenmesini isteyerek, "Bu yasa Bakanlar Kurulu'ndan geldi. Hükümetin görüşmeleri önemli. Belki gözden geçirecekler, belki ekleme yapacaklar" dedi. FP'li Mehmet Ali Şahin de, Demirel'in veto gerekçesinin "Anayasa'ya aykırılık"tan oluştuğunu belirterek Anayasa Komisyonu'na büyük görev düştüğünü ifade etti ve yasanın ayrıntılarıyla incelenmesi için alt komisyon kurulmasını istedi.
'Yasada eksiklikler var'
DSP İçel Milletvekili Edip Özgenç ise, Af Yasası'nın topluma uygun olmayan yanlışlıklar içerdiğini, toplum bünyesine uymadığını belirtti. Özgenç, siyasetin uzun süredir sorun çözmek yerine sorun biriktirdiğini kaydederek, yasanın topluma aykırı olmayacak biçimde çıkarılmasının demokrasiyi güçlendireceğini bildirdi. Özgenç, Af Yasası'nın ihtiyaca yanıt vermekten uzak olduğunu, düşünce özgürlüğünü kapsamadığını belirterek, "Yaşayan hukuk açısından üzerinde özenle durulması gereken konular titizlikle incelenmediği için yasa yeniden önümüze geldi" dedi. Özgenç, yasada eksiklikler bulunduğunu, çete ve işkence suçlarının affedilmesinin toplumda büyük rahatsızlık yarattığını, Meclis'in daha önce kabul ettiği İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı yönler bulunduğunu söyledi.
Komisyon üzerinde anlaşma
DSP'li Necdet Saruhan da, Af Yasası'nın veto edilmesinden "memnun" olduğunu belirterek, komisyonun görüşmeleri aceleye getirmemesini ve kabul edeceği görüşlerin benimsenmesini istedi. Konuşmalardan sonra, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk bilgi verdi. Ardından alt komisyon kurulması ilke olarak benimsenirken, Başkan Ertuğrul Yalçınbayır, yasayı incelemek için başkanlıktan ek süre isteyeceklerini belirterek görüşmeleri erteledi.
Basın açıklaması yapılacak
Bu arada, ayrımsız genel af talebini dile getirmek için Ankara'da TMMOB Genel Merkezi'nde çok sayıda sendika, kitle örgütü ve siyasi parti yöneticilerinin katılımıyla bugün saat 12.00'de bir basın toplantısı yapılacağı öğrenildi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Barış Anaları'nın yürüyüşü başladı
Taleplerini duyurmak için Diyarbakır'dan Ankara'ya "Barış Yürüyüşü" düzenleyen Barış Anaları İnisiyatifi, dün Diyarbakır'dan yola çıktı. Aralarında İHD Genel Başkan Yardımcısı Osman Baydemir, İHD Bölge Temsilcisi Hanefi Işık, HADEP Merkez Kadın Komisyonu Üyesi Ayten Fırat ve Parti Meclis Üyesi Emine Ayna'nın da bulunduğu 40 barış anası, polisin tüm önleme ve dağıtma çabalarına karşın coşkulu bir kalabalık tarafından ilk etapta Urfa'ya gitmek üzere Diyarbakır'dan uğurlandı. Sırasıyla Urfa, Antep, Adana ve Mersin'e uğramayı düşünen Barış Anaları, 6 Ekim Çarşamba günü TBMM'nin önünde İzmir ve İstanbul'dan gelecek diğer Barış Anaları İnisiyatifi otobüsleriyle buluşmayı hedefliyor.
Sabahın erken saatlerinden itibaren Barış Anaları İnisiyatifi'nin otobüsünün kalkacağı Batıkent alanını doldurmaya başlayan Diyarbakırlılar, alanı dört bir yandan ablukaya alan çevik kuvvet ve terörle mücadele ekipleri tarafından dağıtılmaya çalışıldı. Saatin otobüsün kalkış saati olan 09.00'a yaklaşmaya başlaması ile birlikte ise, alanda polisin baskısı iyice hissedilmeye başlandı. Sık sık "Burada toplanmayın" diye uyarılan insanlar, zaman zaman da itilip kakılarak, alanın farklı farklı alanlarına doğru polis tarafından yönlendirilmeye çalışıldı.
'Biji aşiti' sloganları
Saatin 09.00 olmasıyla birlikte çok sayıda barış anası ve aralarında HADEP Diyarbakır İl Başkanı Ali Ürküt, İHD Genel Başkan Yardımcısı Osman Baydemir, görevden alınan Lice Belediye Başkanı Zeynel Bağır, Diyarbakır Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Haber-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Işıktaş'ın da bulunduğu ve sayısı 2000'in üzerindeki kitle, Batıkent alanına alkışlar, zılgıtlar ve "Biji aşiti" (Yaşasın barış) sloganıyla girmeyi başardı. Yolu kapadıkları gerekçesiyle polisin sık sık uyardığı kitle örgütü temsilcileriyle itişmeye varan tartışmaların ardından polisin, kitle örgütü temsilcilerine "otobüsün hemen kalkması, aksi halde kitlenin dağıtılacağı, korsan gösteriye, şova müsaade edilmeyeceği" yönünde tehdit ve uyarıları oldu.
Anaların otobüse binmeleri esnasındaysa "Biji aşiti" sloganı atan kitleyle polis arasındaki gerginlik doruk noktasına tırmandı. Bu sırada polis görevden alınan Belediye Başkanı Zeynel Bağır'ı tartakladı. Osman Baydemir'in slogan atılmaması yönündeki uyarılarıyla birlikte gerginliğin azalmasının ardından Barış Anaları otobüsü alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde hareket etti.
Otobüsün hareket etmesinin ardından, polisin uyarısı ve tehditleri üzerine, HADEP Diyarbakır İl Başkanı Ali Ürküt, anaların Ankara'ya barış talebini iletmek için yola çıktıklarını ve artık kitlenin görevinin sona erdiğini belirterek, sessiz bir şekilde dağılınmasını istedi. Ardından kitle küçük gruplar halinde dağıldı.
İlk engel çıkışta
Barış Anaları, ilk engelleriyle, daha Diyarbakır'ı terk etmeden karşılaştı. Şehir çıkışında Beşyüzevler semtinde bir saat durdurulan otobüste bulunan iki barış anası, kimliklerinin üzerinde bulunmaması ve 10 yaşındaki Rozari Kelli ise küçük olmasından dolayı polis tarafından geri çevrildi. Bir saatlik durma ve yapılan kimlik kontrollerinin ardından harekete geçen Barış Anaları çok geçmeden Siverek girişinde tekrar durduruldu. Kısa bir beklemenin ardından hareketine izin verilen Barış Anaları otobüsü, bu sefer de Urfa'da engelleme ile karşılaştı.
Urfa'da 2 saatlik programı olan Barış Anaları'nın, Urfa'da kendilerini bekleyen ve aralarında EMEP, HADEP, SES, Eğitim-Sen, Genel-İş ve İHD temsilcilerinin de bulunduğu 250 kişilik grupla buluşmalarına izin verilmedi. Polis tarafından kimlik bilgileri alınan ve Urfa'da durmalarına izin verilmeyen analar, kendilerini bekleyenler tarafından Antep'e doğru zılgıtlarla uğurlandılar. Sürekli polis otoları takibinde yürüyüşlerini sürdüren anaların yolda durmalarına izin vermeyen polisler, Birecik çıkışında durup çay içmek istemelerine de engel oldu. Antep sınırında tekrar durdurulan analar, polis tarafından tek tek kameraya alındıktan sonra, Antep'e sokulmadılar. Antep'te kendilerini bekleyenler ile buluşmaları engellenen analar, bir sonraki durakları Adana'ya doğru polis eşliğinde hareket ettiler.
'Barış Anaları'na destek
Barış taleplerini hükümet yetkililerine iletmek için dün Diyarbakır'dan yola çıkan Barış Anaları'na çeşitli siyasi parti ve sendikaların Adıyaman örgütleri ve şubelerinden destek geldi. Dün basın açıklaması düzenleyen HADEP, CHP, EMEP il örgütleri ile İHD, Petrol-İş, Eğitim-Sen, SES, Tüm Bel-Sen, Tarım Gıda-Sen, Enerji Yapı yol-Sen Adıyaman şubeleri, "Bizler yaşanan savaşın sona erdirilmesi, adil ve onurlu barışın sağlanması ve demokratik yapılanmanın önündeki engellerin kaldırılması için yapılan tüm çaba ve çalışmaları anlamlı buluyoruz" dediler.
ÖNCEKİ HABER

Zehrin kaynağı AKSA mı?

SONRAKİ HABER

İstanbul'u bezeyen mimar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...