04 Ekim 1999 21:00

Deprem bahane edilerek tarım alanı    yağmalanıyor

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gürol Ergin, deprem bahane edilerek Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nün arazilerini yağmalama girişimlerinin başlatıldığını belirtti.

Paylaş
Deprem bahane edilerek tarım alanı
   yağmalanıyor
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gürol Ergin, deprem bahane edilerek Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nün arazilerini yağmalama girişimlerinin başlatıldığını belirtti. Ergin, dün yaptığı yazılı açıklamada, bu enstitünün, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın sayıları gittikçe azalan ciddi çalışan araştırma enstitülerinden birisi olduğunu, Türkiye'de bahçe bitkileri üretiminin gelişmesinde bu enstitünün yadsınamaz ve çok önemli bir yeri bulunduğunu kaydetti.
Ergin, 18 Nisan seçimleri öncesinde siyasilerin seçim konuşmalarında oy avcılığı amacı ile "Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nü iskâna açacaklarını" vaat ettiklerine dikkat çekti. Deprem bahane edilerek bu enstitünün arazilerini yağmalama girişimlerinin başlatıldığını belirten Ergin, enstitünün kullanımında olan arazinin 4274 metrekarelik kısmının, depremde orta hasarlı hale geldiği belirlenen Defterdarlık hizmet binası yapılmak üzere Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan alınıp Maliye Bakanlığı'na tahsis edildiğini bildirdi.
"İşte, bizim devlet ve ulus olarak depremden ne güzel dersler aldığımızın resmi kanıtı" diyen Ergin, yapılaşmaya açılmak istenen alanın deniz doldurularak kazanıldığını, bu alanda yapılaşmaya gitmenin hiçbir makul gerekçesinin olamayacağını kaydetti.
Ergin, enstitü arazisi için daha önce de sağlık, spor, eğitim ve kamu tesisleri kurmak amacı ile Yalova Belediye Meclisi'nin de karar aldığını, ancak bu kararın İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini, Danıştay'ın kararıyla da bu alanda yapılaşmaya gidilemeyeceğinin kesinleştiğini hatırlattı.
Bu alanın birinci sınıf tarım toprağı olduğu için yapılaşmaya açılamayacağını kaydeden Ergin, "Şimdi soruyoruz: Deprem sonrasında sorumlu tutulan hırsız müteahhitler, rüşvetçi belediye başkan ve meclis üyeleri, rüşvetçi kamu çalışanları, bu çok büyük felekatin bile aklını başına getiremediği, enstitü bahçesini yağmalamaya çalışan bu fırsatçı kafalardan daha suçlu olabilir mi?" dedi. Tarımın inanılmaz bir yağmaya ve toprak kıyımına daha uğrayacağına dikkat çeken Ergin, şöyle dedi: "Hem de bizzat devlet adına ve devlet eliyle. Bu konuda son bir sözümüz var: Hani deprem aklımızı başımıza getirecekti! Yazıklar olsun."
ÖNCEKİ HABER

Memur yine ezildi

SONRAKİ HABER

Atamalar ve görevden almalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...