04 Ekim 1999 21:00

Memur yine ezildi

Hükümet, IMF ile stand-by anlaşması dahilinde memur maaşlarına ocak ayında yapacağı zammı hedeflenen enflasyon oranında, yüzde 25'te tutmayı öngörüyor.

Paylaş
Memur yine ezildi
Hükümet, memurlara ocak ayında vereceği zammı, 2000 yılında gerçekleşmesini beklediği enflasyon oranı olan yüzde 25 düzeyinde tutmak istiyor. Ancak eylül ayında tüketici fiyatlarında yaşanan yüzde 6'lık artış ile yıllık bazda enflasyonun yüzde 64.3 oranına çıkması, memurların yine enflasyona ezdirileceğini gösteriyor.
IMF ile sadece imzaya kalan stand-by anlaşması çerçevesinde memur maaş artışlarının hedeflenen enflasyon oranında tutulması düşünülüyor. Böylece bu yıl da memur enflasyon kurbanı olacak. Nitekim eylül ayında enflasyonun yıl sonu gelmeden yüzde 64.3 oranına yükselmesi, 2000'de hedeflenen yüzde 25 düzeyinin tutturulmasının hayal olduğunu gösteriyor.
2000 yılına sarkacak olan borç stokunun bütçeyi zorlaması da enflasyonu artıracak önemli bir etken. Mevcut borç stokuna göre 2000 yılında yapılacak dış borç geri ödemesi 20 milyar doları aşacak. Gelecek yıl 15 milyar 712 milyon doları anapara, 4 milyar 402 milyon doları faiz olmak üzere toplam 20 milyar 114 milyon dolarlık geri ödeme gerçekleştirilecek. Bu durumda bütçenin önemli bir ağırlığı yine faiz ödemelerine ayrılacağı için, enflasyonun artması kaçınılmaz olacak.
Öte yandan, son yıllarda hükümetlerin memur maaşlarına yaptıkları zamlar enflasyon gerekçesi ile sürekli olarak azaltılıyor. Memurların gerçek maaş seyri izlendiğinde 1991 yılından bu yana sürekli bir düşüşün olduğu dikkati çekiyor.
ÖNCEKİ HABER

Cezaevleri sorununa çözüm arayışı

SONRAKİ HABER

Deprem bahane edilerek tarım alanı    yağmalanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...