15 Ağustos 2011 03:26

Zap Suyuna taş ocağı ablukası

HAKKARİ’de Zap suyu üzerinde yapılan ve doğaya büyük zarar veren 50 kum ve taş ocağına karşı İl Genel Meclis üyeleri harekete geçti. İl Genel Meclis Üyesi Ferheng Yazgan, sunduğu önergeyle ocakların kapatılmasını istedi.Hakkari İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından yapılan araştırma sonucunda Zap ve Pisa

Zap Suyuna taş ocağı ablukası
Paylaş
Sami Yılmaz

Hakkari İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından yapılan araştırma sonucunda Zap ve Pisan Çayı üzerinde 50 kum ve taş ocağının olduğu tespit edildi. Meclis, doğaya büyük zarar veren ve büyük bölümü ruhsatsız olan ocaklara karşı harekete geçti. İl Genel Meclis Üyesi Ferheng Yazgan, söz konusu ocakların kapatılması için meclise önerge verdi. Yazgan, önergesinde ocakların sayısının ivedilikle 10’un altına düşürülmesini isteyerek, doğaya zarar veren ve izinsiz çalışma yürüten taş ve kum ocakların kapatılmasını gerektiğini dile getirdi. Konuyla ilgili olarak çalışmalar yürüten Cilo Doğa Derneği Yöneticisi Sahabettin Sırma ise, Hakkari’de bilinçli bir doğa katliamının yaşandığına dikkat çekerek, yaşanan katliama karşı duyarlılık çağrısında bulundu.

Hakkari doğasının taş ve kum ocakları, HES ve barajlarla tamamen yok edilmek istendiğine dikkat çeken Yazgan, “İlimiz sınırları içinde açılan taş ve kum ocakları ihtiyacın çok üzerindedir. Gerek dere yataklarında gerekse Zap ve Pisan dereleri üzerinde kurulan ocaklar hem doğal yapıya, hem sudaki canlı hayata ciddi zararlar vermektedir. Özellikle Şemdinli’de bulunan Pisan Deresi ile Zap Suyu etrafı tamamen talan edilmiş durumdadır. Yine Yüksekova-Esendere arası, Şemdinli-Derecik, Yüksekova-Hakkari ve Hakkari-Çukurca arasında Zap Suyu kenarlarında kurulan kum ocakları ile çok sayıda barajın yapımı sürüyor. Bunları tespit ettik. Meclise önerge verdim. Bundan sonra bunların kapatılmasına yönelik aktif mücadele edeceğiz” dedi. Yazgan, Hakkarililere de çağrıda bulunarak, doğa katliamına karşı ortak mücadele çağrısında bulundu.

Cilo Doğa Derneği Yöneticisi Şahabettin Sırma da, “Dağlar ve sular büyük tehlike altında. Son iki üç yıldır onlarca kum ocağının kurulmasıyla adeta il ve ilçeler kum ve taş ocaklarının ablukası altındadır. Bu katliamın durması için ortak bir mücadele gerekiyor” dedi. (Hakkari/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Halkı soyuyorlar

SONRAKİ HABER

Bir tarih yok oluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...