03 Ekim 1999 21:00

Yarışma filmleri görücüye çıktı

36. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde cuma günü gerçekleştirilen açılış etkinliklerinin ardından cumartesi günün yarışma filmlerinin gösterimine başlandı.

Paylaş
Yarışma filmleri görücüye çıktı
Şenay Aydemir
36. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde cuma günü gerçekleştirilen açılış etkinliklerinin ardından cumartesi günün yarışma filmlerinin gösterimine başlandı. Uzun metrajlı filmler (ulusal film) Antalya Kültür Merkezi'nde gösterilirken, ulusal ve uluslararası kısa filmlerse Belediye Kültür Salonu'nda gösteriliyor. Altın Portakal'ın en çok merak edilen bölümü hiç kuşkusuz, 'Türkiye'nin sinema oscarları' olarak tabir edilen ulusal sinema ödüllerini kimin, hangi filmin ve hangi oyuncuların kazanacağı.
'Parçalanma' tartışılıyor
Ulusal sinema filmlerinin galaları cumartesi günü Canan Gerede'nin "Parçalanma" isimli filmi ile başladı. Mahir Günşıray, Bennu Gerede ve Baltazar Korkmakur'un başrollerini paylaştığı film; geçtiğimiz yıllarda medyada geniş yankı bulan bir konuyu aktarıyor. İzlandalı bir kadının Türkiyeli eşi tarafından Türkiye'ye getirilen ve anneleriyle görüşmeleri yasaklanan çocukları ve annenin çocuklarını geri almak için gerçekleştirdiği mücadele anlatılıyor. Film, gösterimin ardından düzenlenen kısa süreli söyleşi esnasında bazı seyircilerden tepki aldı. Seyircilerin bir kısmı filmin olayı gerçeklere uygun olarak anlatmadığını, İslamiyete hakaret ettiğini öne sürdü. Yönetmen Gerede ise, filmde anlatılanların yaşanılanların tamamını anlatmadığını, konunun filmdekinden daha da vahim olduğunu ifade etti.
Oğuz'un filmi beğenildi
Günün ikinci filmi ise, senaryosunu ve yönetmenliğini Orhan Oğuz'un gerçekleştirdiği "Kara Kentin Çocukları" isimli oldu. Nilüfer Açıkalın, Toprak Sergen, Peker Açıkalın ve Engin Esen'in rol aldığı film, Beyoğlu'nda geceleri yaşayan, gündüzleri uyuyan bir grup genç, onların uyuşturucu ve alkolle süren yaşamı konu ediliyor. Oğuz, kara kent olarak tamınladığı İstanbul'da aile bağları olmayan dışlanmış bu gençlerden genç bir kadının ve onun peşine takılan bir sapığın öyküsüyle, benzer hayatlar yaşayan gençlerin içlerindeki şiddet eğilimini gözler önüne sermeye çalışıyor. Filmin gösteriminin ardından seyircilerden gelen tepki olumlu olurken, sorularımızı yanıtlayan Oğuz, filmin bir amacının da teknolojik gelişmenin yanlış ellerde olması durumunda gelişebilecek olaylara dikkat çekmek olduğunu ifade etti. "Kara Kentin Çocukları", kimi kamera özellikleri bakımından "Kuzuların Sessizliği"ni çağrıştırsa da oldukça tartışılacak bir film olma özelliğine sahip. Filmin kadın oyuncusu Nilüfer Açıkalın da "En İyi Kadın Oyuncu Ödülü"nün güçlü adayları arasında yeralıyor.
Çehov anısına film
1997'de çektiği "Kasaba" isimli filmiyle dikkatleri çeken Nuri Bilgi Ceylan'ın "Mayıs Sıkıntısı" isimli filmi de günün ilgi çeken filmleri arasındaydı. Ceylan'ın filmi küçük bir kasabada 'huzurlu' yaşayan insanların öyküsü. Ceylan filmini ünlü Rus Yazar Anton Çehov'a adamış.
İlk günün merakla beklenen filmi ise, iki yıl önce Altın Porkakal'da bir ok ödül kazanan 'Masumiyet' filminin yönetmeni Zeki Demirkubuz'un yeni filmi "Üçüncü Sayfa" oldu. "Üçüncü Sayfa" oyunculuk açısınından "Masumiyet" kadar iyi bir kadroya sahip olmasa da seyircinin ilgisini çekti.
Dün de Ferzan Özpetek'in "Harem Suare"; Kutluğ Ataman'ın 'Lova&Bilidikid' ve Gani Rüzgâr Şavata'nın "Sınır" isimli filmleriyle devam etti. Festivalde bugün ise; İsmail Güneş'in Kültür Bakanlığı'nca bazı sahnelerine sansür uygulanmak istenen "Gülün Bittiği Yer" filmi; Yalçın Yelence'nin "Duruşma"sı ve Tomris Giritlioğlu'nun "Salkım Hanımın Taneleri" isimli filmlerinin galaları gerçekleştirilecek. Filmler aynı zamanda şehrin çeşitli sinemalarında depremzedeler yararına gösteriliyor.
Ödüller 5 Ekim'de
Altın Porkakal'daki ödülleri alacak filmler Şener Akıncılar, Cahit Berkay, Atilla Dorsay, Kutay Göktürk, Çolpan İlhan, Işıl Özgentürk, Ünsal Oskay, Necip Sarıoğlu, Ahmet Soner, Mine Vargı ve Fehmi Yaşar'dan oluşan jüri tarafından belirlenecek. Ödül töreni ise Aspendos Antik Tiyatrosu'nda 5 Ekim'de gerçekleştirilecek.
ÖNCEKİ HABER

Öcalan davasında Yargıtay süreci

SONRAKİ HABER

Meslek odaları artık söz hakkı istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...