03 Ekim 1999 21:00

Öcalan davasında Yargıtay süreci

   başlıyor

Paylaş
Öcalan davasında Yargıtay süreci başlıyor
Ankara 2 No'lu DGM tarafından idam cezasına çarptırılan PKK lideri Abdullah Öcalan hakkındaki davanın Yargıtay'daki temyiz duruşması, 7 Ekim'de yapılacak. Öcalan'ın Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ndeki duruşması, 7 Ekim 1999 Perşembe günü saat 09.00'da başlayacak. Duruşmaya, İmralı Adası'nda tutulan Öcalan getirilmeyecek, ancak avukatları temyiz gerekçeleri doğrultusunda savunma yapacak. Yargıtay Kanunu gereği, müdahiller ve avukatları da temyiz duruşmalarına taraf olarak katılamıyor. Bu nedenle, 7 Ekim'deki temyiz duruşmasına, çatışmalarda öldürülen asker ve polis yakınları ile avukatları dinleyici olarak katılabilecek.
Karar günü belirlenecek
7 Ekim Perşembe günü yapılacak duruşma tamamlandıktan sonra, Demirel Tavil başkanlığındaki 5 kişilik Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti, kararın açıklanacağı günü belirleyecek. Belirlenen gün, taraflara da bildirilecek. Bu arada, Öcalan'ın dava dosyası, duruşma öncesinde bir tetkik hakimi tarafından incelendi. Duruşmanın ardından, tetkik hakimi, Öcalan'ın avukatlarının beyanları da dahil olmak üzere, bütün dosya içeriğini heyete anlatacak. Heyet üyeleri dosya üzerinde gerekli müzakereleri yaptıktan sonra, belirlenen günde yine duruşmalı olarak karar açıklanacak.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Öcalan hakkında verilen idam kararını onarsa hüküm kesinleşecek. Öcalan'ın bu durumda olağanüstü kanun yolu olarak bilinen "karar düzeltme" isteminde bulunma hakkı var.
Dosya TBMM'ye gidecek
Bu istemin öncelikle Öcalan hakkındaki ölüm cezasının onanmasını isteyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Savaş'ın, bu istemi reddetmesi durumunda, Öcalan'ın başvurabileceği iç hukuk yolları tamamlanacak. Bu durumda, hükmün infazı için dosya Adalet Bakanlığı'na, oradan da TBMM Başkanlığı'na gönderilecek. Öcalan hakkında verilen ve onanması halinde kesinleşecek idam hükmünün infaz edilip edilmeyeceği ise TBMM'nin kararına bağlı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Öcalan hakkındaki hükmü usul veya esastan bozarsa, Öcalan yeniden Ankara 2 No'lu DGM tarafından İmralı Adası'nda yargılanacak.
Karar bozulursa...
Kararın usulden bozulması halinde, Ankara 2 No'lu DGM'nin vereceği kararın temyiz istemini yine Yargıtay 9. Ceza Dairesi görüşecek. Hüküm esastan bozulursa, iki olasılık ortaya çıkacak. İlk olasılığa göre, Ankara 2 No'lu DGM'nin Yargıtay tarafından esastan bozulan ilk kararında direnmesi halinde, temyiz istemini bu kez Yargıtay Ceza Genel Kurulu görüşecek. İkinci olasılığa göre ise, Ankara 2 No'lu DGM bozma kararına uyar ve hüküm yine Yargıtay'a temyiz edilebilir. Ancak, Yargıtay, verdiği karara uyan DGM'nin bu kararını onar. Ankara 2 No'lu DGM'ce verilen idam kararı, Öcalan'ın avukatları tarafından temyiz edilmişti.
Dava dosyası, kararın Abdullah Öcalan'a tebliğ edilmesinin ardından 27 Temmuz 1999 günü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş da, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne gönderdiği tebliğnamesinde, Öcalan hakkındaki hükmün onanmasına karar verilmesini" talep etmişti. Savaş'ın tebliğnamesinin herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Hücre sistemi 54 cezaevinde yürürlükte
Cezaevlerinde son günlerde yaşanan katliam ve eylemler tartışılırken, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, hücre sisteminden vazgeçmeyeceklerini açıkladı. Türk, 54 cezaevinde tadilatla hücre sistemine geçildiğini, 10 hücre tipi cezaevi için de ihale yapıldığını duyurdu.
Bakan Türk, TRT'de katıldığı Panorama Programı'nda, cezaevlerinde yaşanan sorunların nedenlerini "koğuş sistemi"ne bağlamakta ısrar etti. "Ağalık otoritesi"nin de koğuş sisteminde geliştiğini savunan Türk, Türkiye'deki cezaevlerinin 54'ünün tadilattan geçirilerek oda sistemine dönüştürüldüğünü açıkladı.
40 trilyona, 10 cezaevi
Türk, "Avrupa'daki cezaevleri kurallarına uygun" dediği F tipi cezaevlerinin hayata geçirilmesi için çalışmaların yürütüldüğünü de bildirerek, 1999 yılı sonuna kadar 10 F tipi cezaevinin ihalesinin tamamlanacağını bildirdi. Türk, F tipi cezaevlerinin hayata geçirilmesi ile yüksek 'güvenliğin' sağlanacağını kaydetti. Türk, bir F tipi cezaevinin maliyetinin 4 trilyon lira olduğunu bildirdi.
Gardiyana özel eğitim
Cezaevlerinin iç güvenliğini sağlayan gardiyanların özel eğitimden geçirilmesi gerektiğini savunan Türk, gardiyanlara hizmetiçi eğitim kurumunun oluşturulması için kanun tasarısı hazırlığında olduklarını bildirdi.
Daha çok para istiyor
Cezaevlerinin fiziki koşullarının da değişeceğini yineleyen Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, bunun için bütçeden yeterli payın ayrılmadığından yakındı. Şimdiye kadar bütçeden Adalet Bakanlığı'na ayrılan payın yüzde 1'in altında olduğunu söyleyen Bakan Türk, "Herşey gelip maddi soruna dayanıyor" dedi. Türk, 2000 yılı bütçesinden Adalet Bakanlığı'na ayrılan payın yüzde 2,5'a yükseltilmesini talep ettiklerini bildirdi.
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, her yıl en az 10 cezaevinin yapılması gerektiğini, bu çalışmanın sürdürülmesi halinde 4-5 yıla kadar cezaevleri ile ilgili birçok sorunun çözüleceğini savundu. Adalet Bakanı Türk, cezaevlerinin 1930 yılından kalan kanunla yönetildiğinden de yakınarak bu yasanın değiştirilmesini de istedi.
ÖNCEKİ HABER

Marmara balıkları zehir saçıyor

SONRAKİ HABER

Yarışma filmleri görücüye çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...