03 Ekim 1999 21:00

Meslek örgütleri hükümetin

   icraatlarını değerlendirdi

Paylaş
Meslek örgütleri hükümetin
    icraatlarını değerlendirdi
Sultan Özer
Meslek Birlikleri, son dört aylık icraatlarıyla, toplumun ihtiyaçlarına zıt bir çizgi izleyerek, milyonların karşı çıktığı yasaları "oldubitti"yle çıkaran 57. hükümete, "Bizi temsil etmiyor" demeye hazırlanıyorlar.
Aralarında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nin de bulunduğu meslek örgütleri, önümüzdeki hafta içerisinde düzenleyeceği bir basın toplantısıyla, hükümeti uyaracak. TÜRMOB ve diğer meslek birliklerini de yanına alma çabaları gösteren söz konusu meslek birlikleri, yaptıkları toplantılarda, Meclis'in seçimlerden sonraki icraatlarını değerlendirdiler.
Meclis'in kurulduktan sonra ilk icraatlarından birinin Bütçe Yasası olduğuna dikkat çeken meslek birlikleri, hükümetin çalışanına yüzde 20'lik zammı uygun gördüğünü, ardından Vergi Yasası'nda yaptığı değişiklikle sermayeden, rant ve çıkar çevrelerinden yana düzenlemeler yaptığına vurgu yaptılar.
Meclis'in uluslararası tahkime olanak tanıyan Anayasa değişikliğini örnek gösteren meslek birlikleri, kamu yararı olan ve kamu hizmeti veren devlet ve yerel yönetimler ile amacı kâr olan ticari şirketlerin eşit konuma getirildiğini, Danıştay'ın yetkilerinin sınırlandırılarak Anayasa'ya özelleştirme kavramının sokulduğunu hatırlattılar.
Halkın 'hayır' dediğini yaptılar
Bunlardan da önemlisi, çalışanların, toplumun hep birden "hayır" dediği, günlerce tepkilerini yollarda, alanlarda dile getirdikleri Sosyal Güvenlik Yasası'nın, deprem fırsat bilinerek çıkarıldığını belirten meslek birlikleri, "Depremzedeler çırpınırken, onların çalışanların aleyhine Sosyal 'Güvenlik' Yasası'nı çıkardıklarını" belirttiler.
Bunlar yetmezmiş gibi, Türkiye'nin ihtiyacı olan bir af çalışması, düşünce ve örgütlenme özgürlüğünü sağlayacak değişiklikleri içerecek bir zemini oluşturmak yerine işkenceciyi, çeteleri affeden bir yasanın geçirildiğine dikkat çeken meslek birlikleri, bütün bunların, Meclis'in bundan sonraki yapacaklarının teminatı olduğunun da altını çizdiler. Her türlü kaynağı ve olanağını depremzedelere sunmak için çalışan bir Meclis ve hükümet isteyen meslek birlikleri, önümüzdeki günlerde yapacakları basın toplantısıyla, hükümete bu icraatlarını hatırlatarak, "Bu şekilde bizi temsil etmiyorsunuz" diyecekler.
Meslek birliklerinin ayrıca, bugüne kadarki icraatlarını hatırlatarak, hükümeti uyaran bir imza kampanyası açması da bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Enflasyona göre artış gerekli

SONRAKİ HABER

Dar gelirli ikinci ele hücum etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...