03 Ekim 1999 21:00

Enflasyona göre artış gerekli

Gıda harcaması 108 milyon liranın üzerine çıktı. Sadece net 68 milyon lira olan mevcut asgari ücrete yapılan zamlar ise daha çalışanın eline geçmeden eriyor.

Paylaş
Enflasyona göre artış gerekli
Şerif Karataş - Başar Bölük
Resmi kayıtlara göre 5 milyondan fazla çalışanı ilgilendiren asgari ücretin ocak zammı için toplantılar 18 Ekim'de başlayacak. Ancak Başbakan Bülent Ecevit'in Amerika'da IMF ile anlaşmaya vardığı stand-by çerçevesinde asgari ücrete verilecek zammın bu yıl da en "asgari" düzeyde tutulması öngörülüyor. İşçi konfederasyonları, en azından enflasyonun üzerinde bir artış yapılmasını istiyorlar. Bu tartışmalarda hiçbir söz hakkı tanınmayan asgari ücretliler ise, verilen zammın daha ay başı gelmeden yapılan zamlarla eridiğini belirtiyorlar.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2000 tarihinden geçerli olacak yeni asgari ücreti belirlemek üzere, 18 Ekim Pazartesi günü ilk toplantısını yapacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar
Okuyan tarafından toplantıya çağrılan ve asgari ücrete çalışan yaklaşık 5 milyon işçinin sonucunu merakla beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu, çalışmalarında Türk-İş dört kişilik bir ailenin; TİSK ise sadece işçinin kendisinin dikkate alınarak asgari ücretin belirlenmesi görüşünü savunacak.
Çalışma Genel Müdürü Ömer Benokan'ın başkanlığında çalışmalarını sürdürecek olan komisyon, 5 hükümet, 5 işçi ve 5 işveren temsilcisi olmak üzere, toplam 15 kişiden oluşuyor.
Komisyonda, halen brüt 93 milyon 600 bin lira, net 68 milyon 631 bin 120 lira olarak uygulanmakta olan asgari ücretin, geçen yılki komisyon kararına uygun olarak, 1 Ocak 2000 ve 1 Temmuz 2000 tarihlerinden itibaren iki kez zamlı olarak uygulanması kararının alınması bekleniyor.
Asgari ücret, son olarak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Aralık 1998'de aldığı karar uyarınca, 1 Temmuz'da yüzde 19.9 oranında artışla, brüt 78 milyon 75 bin liradan brüt 93 milyon 600 bin liraya, net 57 milyon 620 bin 790 liradan, net 68 milyon 631 bin 120 liraya yükselmişti.
Temel gıdaları karşılamıyor
Bugüne kadar yapılan zamların hiçbirisi asgari ücretliyi rahatlatmaya yetmedi. Temel gıdalara yapılan zamların oldukça altında kalan artış oranı, daha işçinin eline geçmeden eriyor. Nitekim mevcut asgari ücret net 68 milyon lirayken, Türk-İş'in yaptığı araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 108 milyon 393 bin liraya çıktı. Bütün bu harcamaların içerisine eğitim, sağlık, ev kirası, yol para gibi temel masraflar da katıldığı zaman asgari ücretin durumu daha da ortaya çıkıyor.
ÖNCEKİ HABER

Avusturya'da tedirgin seçim

SONRAKİ HABER

Meslek örgütleri hükümetin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...