02 Ekim 1999 21:00

Afet bölgesinde rant savaşı

Afet İşleri Genel Müdürü Rüçhan Yılmaz, Marmara depreminden sonra "yaraların sarılmaya" başlandığını iddia etti.

Paylaş
Afet bölgesinde rant savaşı
Afet İşleri Genel Müdürü (AİGM) Rüçhan Yılmaz, Marmara depreminden sonra "yaraların sarılmaya" başlandığını iddia ederek, bununla birlikte bölgede bir "rant savaşı başladığını" söyledi.
AA muhabirinin, 17 Ağustos tarihinde meydana gelen deprem sonrası gelişmeler ile ilgili sorularını yanıtlayan Yılmaz, bölgede "afet kontrolünün" büyük oranda sağlandığını ve çalışmalara hız kazandırıldığını bildirdi. Deprem bölgesindeki binaları "ağır", "orta" ve "az" hasarlı olarak sınıflandırdıklarını belirten Yılmaz, az hasarlı binalara yapılacak yardımlardan dolayı bir "rant savaşı" başladığını söyledi. Hükümetin az hasarlı binaların onarılması için hak sahiplerine 600'er milyon lira yardım yapacağını açıklamasından sonra binlerce başvuru aldıklarını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti: "Yeniden yapılacak binalar da dahil bölgede bir rant savaşı başladı. Şehirlerin yeniden inşası için bazı kişiler nemalanmak için uğraşırken, depremzede vatandaşların bir bölümü de hakları olmadığı halde 600'er milyonluk yardımın peşine düştü. Hasarlı binalara yapılacak yardım ve tutarlarının hasar tespit raporlarının tamamlanmasından sonra açıklanması daha iyi olurdu, fakat erken açıklandığı için evinde sadece bir fayans düşen de dahil binlerce insan dilekçe vererek başvuruda bulundu. Herkesin derdi verilecek 600 milyon lira, ama 240 bin binanın 80 bin kadarı az hasarlı ve değerlendirmeleri buna göre yapacağız."
Geçici konutlar
Yapılan ihale sonucu 25 bin geçici konutun kasım ayı içerisinde teslim edileceğini anlatan Yılmaz, devletin depremzedelere yapacağı 100'er milyon liralık kira yardımının geçici konutlara olan talebi düşürdüğünü söyledi. Rüçhan Yılmaz, ihale sözleşmesinde geciken her gün için yüzde 1 oranında ceza öngörülmesinin de konutların tesliminin gecikmesine engel olacağını sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Sorumlular hesap vermeli

SONRAKİ HABER

"EMEP'liler yanımızdaydı"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...