02 Ekim 1999 21:00

'Hak sahiplerine arsa verelim'

Toplu Konut İdaresi tescil edilmemiş kamu arazilerinin, Konut Edindirme Yardımı Hesabı veya Zorunlu Tasarruf Hesabı karşılığında, altyapılı arsa olarak hak sahiplerine verilmesini öngören bir proje hazırladıklarını bildirdi.

Paylaş
'Hak sahiplerine arsa verelim'
Yıllardır ödeneceği söylenmesine rağmen bir türlü çalışanlara iade edilmeyen zorunlu tasarruflar ve konut fonu için bir öneri de TOKİ'den geldi. İşsizlik sigortası, genel sağlık sigortası veya sosyal güvenlik fonuna aktarılması gibi önerilerin ardından, TOKİ de zorunlu tasarrufların ve konut fonunun karşılığında hak sahiplerine arsa verilmesini önerdi.
Çalışanları Tasarrufa Teşvik Hesabı için Toplu Konut İdaresi (TOKİ), proje önerdi. TOKİ Başkanı Kamil Uğurlu, tescil edilmemiş kamu arazilerinin, Konut Edindirme Yardımı (KEY) Hesabı veya Zorunlu Tasarruf Hesabı karşılığında, altyapılı arsa olarak hak sahiplerine verilmesini öngören bir proje hazırladıklarını bildirdi.
Projeler üretiliyor
TOKİ Başkanı Uğurlu, ekonomi muhabirleri ile yaptığı sohbet toplantısında, gerek idarenin elindeki arsaların, gerekse tescil edilmemiş kamu arazilerinin gayrimenkul yatırım ortaklağı (GMYO) veya altyapılı arsa olarak değerlendirilmesi yönünde projeler ürettiklerini söyledi.
Öncelikle başta Ataköy olmak üzere idare elindeki arazileri GMYO veya altyapılı arsa olarak değerlendirmeyi planladıklarını belirten Uğurlu, şu bilgiyi verdi:
"Tescil dışı ve mülkiyeti devlete ait birtakım araziler, TOKİ tarafından tespit edilmeye başlandı. Arsaları sağlayacağız, arsaların altyapılarını yapacağız, bunları ihtiyaç sahiplerine sadece altyapı için sarf ettiğimiz para karşılığı ihdas edeceğiz. Bunlar ihmal edilebilir rakamlar olacak. Bu proje aynı zamanda devletimizin sırtında hakikaten bir yük olan zorunlu tasarruf hesabındaki paralar karşılığında verilebilir. Çünkü çok ucuz olacak. Devletin karşısında yine bir sorun olan KEY hesabı da burada kullandırılabilir. Bunlar karşılığında hak sahiplerine arsa verilecek. Bu sayede Türkiye'de gecekondulaşmayı önleyeceğimiz iddiasındayız."
Kamu arazilerinin yüzde 78'i tescilsiz
Türkiye'deki kamu arazilerinin yüzde 78'inin tescil edilmemiş olduğunu kaydeden TOKİ Başkanı Kamil Uğurlu, altyapılı arsa projesi açısından Türkiye'nin büyük olanakları bulunduğunu vurguladı.
TOKİ Başkanı Uğurlu, GMYO ya da altyapılı arsa yoluyla 1 yıl içinde 4 milyon kişiye tapu dağıtabileceklerini, bunun ortalama 5 kişilik aileler dikkate alınırsa 20 milyon kişinin projeden yararlanması anlamına geldiğini vurguladı. Altyapılı arsa konusunda ABD'de incelemeler yaptığını anlatan Uğurlu, söz konusu projeleri 2000 yılı başında harekete geçirmeyi düşündüklerini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

İSKİ yöneticileri yargılanacak

SONRAKİ HABER

Dünya Bankası tarımda korumanın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...