02 Ekim 1999 21:00

Çeçenya'da sıcak çatışmalar

Rus askerlerinin Çeçenya topraklarında tampon bölge girişimleri sürerken, Çeçen kaynaklar, Ruslar ile Çeçenler arasında sıcak çatışmalar meydana geldiğini bildirdi.

Paylaş
Çeçenya'da sıcak çatışmalar
Rus askerlerinin Çeçenya toprakları üzerinde tampon bölge oluşturmaya yönelik girişimleri sürerken, Çeçen kaynaklar, Rus askerleri ve Çeçen güçleri arasında sıcak çatışmalar meydana geldiğini bildirdi. Rus birliklerinin bir köyü ele geçirdiği bildirilirken, Çeçen yetkililer on Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladılar. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Çeçenya'daki Maşadov hükümetinin "meşru olmadığını" savundu.
10 Rus askeri öldü
Taus Baguraev isimli yerel yönetici, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, 100 kadar Rus askerinin önceki gün yerel saatle 18.00'e doğru Çeçenya'nın kuzeyindeki Naurskaya bölgesinde Rubiejnoye köyüne girdiklerini, bunun üzerine Çeçen kuvvetlerinin açtığı ateşte 10 Rus askerinin öldüğü ve Rus askerlerinin geri çekildiklerini söyledi. Çeçen yönetici, Rus askerlerden bir zırhlı araç, 10 kadar hafif silah ve mühimmat ele geçirdiklerini ve Çeçen güçlerinin kaybının olmadığını ileri sürdü.
Ruslar köyü topa tuttu
Rus birliklerinin, Çeçenistan içinde ilk köyü dün sabah ele geçirdikleri bildirildi. Dağıstan İçişleri Bakanlığı'nın İtar-Tass'a açıklamasına göre, Borojdinovska adlı bu köy, Çeçenistan'ın doğusunda, Dağıstan sınırına üç kilometre mesafede bulunuyor. Rus birlikleri, bu köyün bulunduğu Şalkovskoy bölgesindeki bazı stratejik noktalara önceki gece yerleşmişlerdi. Açıklamaya göre Rus birlikleri, Borojdinovska köyünü dün gece ele geçirmeye çalıştılar, ancak karşı ateş sonucu geri çekilmek zorunda kaldılar. Bunun üzerine, köy bu sabah yoğun topçu ateşine tutuldu ve ardından Rus İçişleri Bakanlığı birlikleri köye girdiler.
Putin: "Maşadov'u tanımıyoruz"
Bölgede Rusya denetiminde bir bölge oluşturmayı amaçlayan Rusya'nın Başbakanı Vladimir Putin, Çeçenya'daki Aslan Maşadov yönetimini tanımadığını ima etti. Putin, önceki gün yaptığı açıklamada, Çeçenya savaşının devam ettiği sırada Rusya'nın desteğiyle seçilen 1996 parlamentosunun, "Çeçen Cumhuriyeti'nin, Rusya kanunlarına uygun bir seçimle işbaşına gelmiş tek yasama organı olduğunu", geriye kalan bütün yönetim organlarının, kanuni ve meşru sayılamayacağını söyleyerek, "Çünkü bu organlar, Rusya Federasyonu kanunlarına uygun olarak seçilmemişlerdir" dedi.
1996 parlamentosu üyelerinin yeniden toplandıklarını ve Devlet Başkanı Boris Yeltsin'e, çalışmalarını başlatma yönünde başvuru yaptıklarını belirten Putin, kendisinin de bu parlamentonun üyeleriyle bir araya geldiğini ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Çin'de görkemli ama buruk kutlama

SONRAKİ HABER

Baskın kansız bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa