01 Ekim 1999 21:00

İşte nükleerin nimetleri!

Önce Akkuyu'yla başlayan daha sonra başka bölgeler için de 'düşünüldüğü' ortaya çıkan nükleer santrallerin nelere yol açabileceği Japonya'daki kazayla bir kez daha görüldü.

Paylaş
İşte nükleerin nimetleri!
Japonya'da başkent Tokyo'nun kuzeydoğusundaki nükleer enerji santralinde önceki gün ülke tarihindeki en büyük atom enerjisi kazası meydana geldi. Olayda 55 kişi radyasyona maruz kaldı. Radyasyon alan kişilerden 2'sinin yaşları 35 ile 39 olan iki görevli olduğu, hastanede tedavi altına alınan bu kişilerin durumlarının ağır olduğu kaydedildi. Yetkililer, 54 yaşındaki bir diğer görevlinin ise yoğun olarak radyasyon aldığı ve durumunun çok ağır olduğunu belirttiler. Nükleer tesis çalışanlarından toplam 45, bölgede yaşayanlardan 7, kurtarma çalışmalarına katılanlardan da 3 kişinin radyasyona maruz kaldığı kaydedildi.
Japonya Kabinesi Genel Sekreteri Hiromu Nonaka, düzenlediği basın toplantısında, Tokyo'nun 140 kilometre kuzeydoğusunda bulunan İbaraki ilinde 34 bin nüfuslu Tokaimura kasabası bölgesinde meydana gelen kazadan sonra yaptığı açıklamada, "Durumun çok ciddi olduğuna inanıyoruz ve çevreye yayılan radyasyondan kaygı duyuyoruz" diye konuştu. Nonaka, nükleer enerji santralinde 'kritik an hadisesi' meydana gelmiş olmasının güçlü bir olasılık olduğunu bildirdi. 'Kritik an olayı', nükleer reaktör kalbi dışında, nükleer zincirleme reaksiyonun kendi kendine başlayabilmesinin kritik sınır çizgisi olarak tanımlanıyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD'nin merkezi Paris'te bulunan Atom Enerjisi Dairesi'nden yapılan açıklamaya göre, Japonya'daki nükleer santralde meydana gelen kazanın, reaktörde kullanılan temel yakıt olan 'az zenginleştirilmiş uranyumoksit'in elde edimi için işleme sokulan 'sıvı uranyum hexaflorid', normalin 8 kat üzerinde, 16 kg kullanıldı.
OECD Nükleer Yüksek Mühendisi Jacques de la Ferte'in verdiği bilgiye göre, aslında, güvenlik için 2.3 kg uranyum hexaflorid kullanılması gerekiyordu.
Santrala 2 km ötede, normalin 15 bin kat üstünde ışınım (radyasyon) düzeyleri saptandı. İki km ötedeki tehlikeli radyasyon rakamı olarak, saatte '3.1 milisievert' nötron emilimi saptandı. 'Sievert' radyasyon birimi, İsveç'in radyoloji uzmanı Rolf Maximilan Sievert'in (1896-1966) adından alınma.
Japonya'da 1945'den beri bu nitelikteki kaza sayısı, sonuncusuyla birlikte 60. Kritik sınır aşımı kazası ABD'de bugüne 33, eski SSCB'de 19 kez oldu.
Öte yandan Japon Bilim ve Teknoloji Ajansı yetkililerinden Ken Maruoka, uranyum işlem tesisinde önceki gün ortaya çıkan atomik reaksiyonun yol açtığı nükleer sızıntının ardından, dün nükleer santral çevresindeki radyosyonun normal seviyeye düştüğünü kaydetti. Maruoka, sızıntının olduğu yerin yakın çevresindekiler dışında, kimsenin ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya olmadığını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Türk Traktör'de ücret gaspı

SONRAKİ HABER

Çin'de görkemli ama buruk kutlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...