01 Ekim 1999 21:00

Türk Traktör'de ücret gaspı

1999 yılında 472 işçinin işine son verilen fabrikada, kalan işçiler de üç haftalık mesaiye karşılık iki haftalık ücretle çalışmaya zorlanıyor.

Paylaş
Türk Traktör'de ücret gaspı
Koç Holding'e bağlı Türk Traktör Fabrikası'nda işçi kıyımları ve işçilere yönelik baskılar sürüyor. 1999 yılı başından itibaren gruplar halinde toplam 472 işçinin işine son verilen Türk Traktör Fabrikası'nda, kalan işçiler de üç haftalık mesaiye karşılık iki haftalık ücretle çalışmaya zorlanıyor.
Ocak ayından itibaren işçi kıyımlarının yaşandığı Türk Traktör Fabrikası'nda geçtiğimiz hafta 5 işçinin de işine son verilmesinin ardından, çalışan işçilere zorla, "Ekim, kasım, aralık aylarına ait maaşımın 15 günlük bölümünü istemiyorum, fakat sosyal haklarımın (ikramiye, yakacak yardımı, çocuk yardımı) tümünü istiyorum" yazılı kâğıtlar imzalattırılıyor.
Cumartesi-pazar günleri hafta tatilinin yapıldığı fabrikada, cuma günleri hariç hafta içinde her gün çalışılacağını bildiren işçiler, işverenin "Ya bu kâğıdı imzalarsınız ya da işinizden olursunuz" baskısıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade ettiler.
Olaya tepki gösteren, ancak işten atılmayla karşı karşıya bırakılan işçiler, "Bu uygulama, Koç grubunun barbarlığının, zorbalığının, hırsızlığının açıkça göstergesidir. İşveren böylece bundan sonra uygulayacağı yeni baskı ve sömürü yöntemlerini de uygulamaya geçmiştir" dediler.
İşçiler, başından beri yaşanan işten atılmalara tepki göstermeyen Türk Metal Sendikası'nın bu uygulamaya sessiz kaldığını belirterek, bu kararın sendikayla işverenin ortak kararı olduğuna dikkat çektiler.
İşverenin böylesi bir uygulamaya karşı tepkileri yumuşatmak için önce, "işten atılmaların süreceği, yılbaşına kadar da ücretsiz izinlerin olacağı" spekülasyonlarını yaydığını belirten işçiler, işverenin işçileri psikolojik olarak çökertme amacı da güttüğünü söylediler.
İşçiler, "Elindeki işten atma kozunu bir silah gibi kullanan işveren, işyerinde her şeye boyun eğen, tepkisiz, her denileni yapan işçilerin olmasını istiyor" diyerek, bundan sonra işverenin baskılarının artacağına da dikkat çektiler.
ÖNCEKİ HABER

Meral ve Polat birbirini suçladı

SONRAKİ HABER

İşte nükleerin nimetleri!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...