01 Ekim 1999 21:00

Ecevit'ten 'ABD vatandaşı olun' çağrısı

Başbakan Ecevit, ABD'ye yaptığı resmi ziyaretin ikinci durağı olan New York'ta Musevi dernekleri, Amerikan-Türk dernekleri ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüştü.

Paylaş
Ecevit'ten 'ABD vatandaşı olun' çağrısı
Başbakan Bülent Ecevit, ABD'ye yaptığı resmi ziyaretin New York durağında da çeşitli görüşmelerde bulundu. Musevi dernekleri ile Amerikan-Türk derneklerinin yanı sıra BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüşen Ecevit, Clinton ile görüşmesinde tüm konularda mutabakat sağladıklarını anlattı.
Merve Kavakçı'nın ABD vatandaşı olmasını "rejim sorunu" gibi sunan kampanyaya destek veren Başbakan Ecevit, ABD'yi "dost ülke" olarak niteledi ve Amerikan-Türk derneklerinin toplantısına katılanlara ABD vatandaşı olma çağrısı yaptı.
Ecevit, New York'ta ilk görüşmesini, ABD'deki Musevi dernekleri temsilcileriyle yaptı. Ecevit, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Bize her konuda yardımcı oluyorlar ve bundan sonra da nasıl yardımcı olabileceklerini sordular. Son derece verimli bir görüşme oldu" dedi. Ecevit, bu yardımın ekonomik ve askeri olacağını da sözlerine ekledi.
ABD'ye güveniyor!
Ecevit, Amerikan-Türk Dernekleri Federasyonu'nun Hilton Oteli'nde düzenlediği toplantıya da katıldı.
Başbakan Ecevit toplantıda, 57. hükümet kurulduktan sonra, kendisine ilk telefonun, ABD Başkanı Clinton'dan geldiğini anlatarak, bunun ABD'nin Türkiye'ye gösterdiği ilginin, güvenin bir göstergesi olduğunu savundu. ABD'yi "dost ülke" olarak niteleyen Ecevit, toplantıya katılanlara ABD vatandaşı olma çağrısı yaptı.
'Tam mutabakat sağladık'
Clinton ile yaptığı görüşme hakkında da bilgi veren Ecevit, ABD ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için bir çerçeve anlaşması imzalandığını, tekstil kotasının artırılmasıyla ilgili müzakerelerin sonuçlandığını söyledi. 2 yılda 108 milyar dolarlık kotanın kabul edildiğini hatırlatan Ecevit, Clinton ile yaptığı görüşmede, Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Hazar Havzası Boru Hattı konularında da ABD ile tam mutabakat sağlandığını ifade etti. Ecevit, görüşmelerde ayrıca Avrupa Birliği (AB) ile ilişkiler, Bosna, Kosova, Türkiye-Yunanistan ilişkileri ve Kıbrıs konuları üzerinde durulduğunu belirtti.
BM'ye de güveniyor!
BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile yarım saat süren bir görüşme yapan Ecevit, görüşmeden sonra, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Kofi Annan gibi bir kimsenin, bugün BM genel sekreteri olması, dünyamız için bir talihtir, bir şanstır. Tabii Kıbrıs ile ilgili düşüncelerimi de kendi takdirlerine sundum" dedi. Bir soru üzerine, Başbakan Ecevit, "Kıbrıs ile ilgili benim düşüncelerimi sordu, ben de bildiğiniz düşüncelerimi söyledim" dedi. Dışişleri Bakanı İsmail Cem de, Annan görüşmesi sonrası bir sohbet toplantısı düzenleyerek, "Türk tarafının hassasiyetinin şimdi çok daha fazla dikkate alındığını" söyledi.
Parris: Geleceğimiz çok iyi!
Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi'nin Washington'daki yıllık Türkiye konulu konferansında konuşan ABD Ankara Büyükelçisi Mark Parris, Ecevit'in, ABD Başkanı Bill Clinton'a "iki ülke ilişkilerinin ve geleceğinin çok iyi olduğu" mesajını ilettiğini belirtti. Parris, Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile stand-by anlaşması imzalamaya hazır olduğunu da ifade ederek, Kürt sorununa değindi. Parris şöyle konuştu: "Süleyman Demirel'in HADEP'li belediye başkanlarını kabulü, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun açıklamaları, pişmanlık yasasının çıkması, Türkiye'de bir şeylerin değiştiğini gösteriyor. Umarız ki bu adımları, Güneydoğu'da ve Türkiye'nin tümünde yeni demokratik adımlar izler" dedi.
Parris, son aylarda Türkiye ile Yunanistan arasında ortaya çıkan yakınlaşmanın, Kıbrıs sorununun çözümü ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğine olumlu etki yapacağını umduklarını da belirtti. Parris, konuşmasının sonunda Atatürk'ün çeşitli deyişlerinden örnekler verdi.
ÖNCEKİ HABER

Fakir Baykurt'un düşleri

SONRAKİ HABER

Tüzel, halk toplantısına katıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa