01 Ekim 1999 21:00

Rus birlikleri Çeçenya'da ilerliyor

Rusya'nın Çeçenya'ya karşı sürdürdüğü askeri operasyon, kara birliklerinin devreye girmesiyle yeni bir boyut kazandı.

Paylaş
Rus birlikleri Çeçenya'da ilerliyor
Şamil Basayev komutasındaki şeriatçı milislerin Çeçenya sınırını kullanmasını engellemek gerekçesiyle harekete geçen Rus kara birliklerinin, Çeçenya toprakları içinde 10 kilometre ilerlediği belirtildi. Askeri gözlemciler, Rus ordusunun amacının, sınırda, İsrail'in Lübnan'da yarattığına benzer bir tampon bölge yaratmak olduğunu söylüyorlar. Şimdiye dek herhangi bir çatışma yaşanmaması, Çeçen hükümetinin "alttan alma" tutumuna bağlanıyor. Rusya'nın topyekûn bir kara harekâtına adım adım yaklaştığını gösteren sınır ihlali, bölgesel bir savaş tehlikesini de artırıyor.
Siviller kaçıyor
Rus güçlerinin hava operasyonları da aralıksız sürüyor. Önceki gün Çeçenya'ya düzenlenen bombardımanda 14 kişinin öldüğü bildirildi.
Çeçenya Devlet Başkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Rus savaş uçakları, Çeçenya'yı Gürcistan'a bağlayan bir karayolu ile başkent Grozni'nin güneyindeki bir başka yolu bombaladı.
Karayollarına yönelik bombardımanda 10 kişinin öldüğü, ayrıca doğudaki Şali yerleşim bölgesinde bulunan bir kremit fabrikasına düzenlenen saldırıda da 4 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
Rus saldırılarından en büyük zararı gören Çeçen siviller ise, tek çıkış yolları olan İnguş Cumhuriyeti'ne ilerleyişlerini sürdürüyorlar. Son bir hafta içinde, 80 bin Çeçen'in başkent Grozni'yi terk ettiği kaydedildi.
'Kimse karışmasın'
Rusya'nın Çeçenya'ya kara harekâtı düzenleyeceği yolundaki söylentiler artarken, Rusya Dışişleri
Bakanı İgor İvanov, Kafkaslar'daki askeri hareketliliğin "Rusya'nın iç işi" olduğunu söyledi.
Belçika'ya yaptığı bir günlük gezi sonrasında gazetecilere konuşan İvanov, Rusya'nın askeri harekâtının "uluslararası terörizme yönelik" olduğunu ifade ederek, diğer ülkelerden "durumun karmaşıklığını anlamalarını" istedi.
Belçika'da hükümet yetkilileriyle bir araya gelen İvanov, burada bulunduğu süre içinde hiçbir AB ve NATO yetkilisiyle görüşmedi.
Lebed ortalığı karıştırdı
Öte yandan, Rusya'nın etkili siyasi isimlerinden olan Alexander Lebed'in, Moskovalı sivillere yönelik bombalı saldırıların ardında Kremlin Sarayı'nın olduğunu iddia etmesi, Rus basınında bomba etkisi yarattı. Rus gazetelerinin, Lebed'i sert bir dille eleştirdiği görüldü.
İzvestiya gazetesi, manşetten verdiği haberinde "Darbe" başlığını kullandı ve "Lebed, yönetimi terör organize etmekle suçluyor. General, Kremlin'e savaş atının üzerinde girmeye hazır" yorumunu yaptı.
Rusya'da 1996 yılında yapılan devlet başkanlığı seçimlerinden üçüncü büyük güç olarak çıkan Krasnoyarsk Valisi Lebed'in, bu sözleriyle Kremlin'e karşı savaş ilan etmiş olduğunu yazan gazete, "Lebed'in suçlamaları insafsızlık. Rus politikacıları, halkı daha ne kadar aptal yerine, sürü yerine koyacaklar. Bu bir rezalet. Lebed'in namusu kaldı mı? Bu adamın Ruslardan saygı beklemeye hakkı var mı" ifadelerini kullandı.
Sevodniya gazetesi, Lebed için "Darbe mi yapmak istiyor" yorumunu yaptı.
ÖNCEKİ HABER

Deprem atıkları nasıl yok edilecek?

SONRAKİ HABER

Meksika depreme dayandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa