30 Eylül 1999 21:00

'İşçi atmalar birinci gündem olmalı'

Yasaları da yanlarına alan işverenler, işten çıkarmalara devam ederken, en yoğun işten çıkarmalar 808 bin işçi ile 1994 krizinde ve 225 bin işçi ile 1998 yılında yaşandı.

Paylaş
'İşçi atmalar birinci gündem olmalı'
Sultan Özer
İşgüvencesinin olmadığı Türkiye'de, hangi işkolu olursa olsun işçilerin çalışıp çalışmayacağı işverenin iki dudağı arasında. Yasaları da yanlarına alan işveren, kârının tehlikeye girdiğini hissettiği her dönemin faturasını, işten çıkartarak işçilere yükledi. 808 bin işçinin atıldığı 1994 krizinden sonra, 1998 yılında da durum aynı olup, işverenler kriz bahanesiyle 225 bin işçinin işine son verdiler.
Bugün genel kurulunu toplayacak olan Petrol-İş Sendikası'nın Çalışma Raporu'nda, işten atılmaların önlenmesinin sendikaların birinci gündem maddesi olması önerildi.
Raporun, "İşten çıkarmalar" başlıklı bölümünde, Türkiye'de işgüvencesinin ne denli önemli olduğunun, Çalışma Bakanlığı'nın işten atılmalara ilişkin verilerinde de ortaya çıktığı ifade edildi. Her yıl ortalama 400 bin işçinin işten atıldığının vurgulandığı yazıda, kayıtlara geçmeyen atılmaların bu rakam içinde olmadığına dikkat çekildi.
İşten ayrılanlarla birlikte, işten çıkarmaların 1992-1997 döneminde 6 milyon 300 bin kişilik düşündürücü bir rakama ulaşıldığına vurgu yapılan yazıda, buna 1998-1999 krizleri gerekçe gösterilerek atılanların eklenmesi durumunda olayın daha da vahimleştiğinin altı çizildi.
Petrol-İş Araştırma Bürosu'nun verilerinden de örnek gösterilen yazıda, sendikalılar açısından en yüksek işten çıkarma oranının 123.166 ile 1998'de olduğu belirtildi.
808 bin işçinin atıldığı 1994 krizinden sonra en yüksek işten atılmanın, 225 bin ile 1998 yılında olduğuna dikkat çekilen yazıda, rakamlar dikkate alındığında işten atılmaların özellikle sendikalar açısından ne denli önemli olduğu vurgulandı.
Sendikalar açısından işgüvencesinin hem yasal hem de sendikal güç ile sağlanması gereğinin dile getirildiği yazıda, böylesine yüksek sayıda işten atılmalar karşısında konunun kendini daha da ciddi hissettirdiği vurgulanarak, işten atılmaların önlenmesini sendikaların birinci gündem maddesi yapması önerildi. Ancak, Petrol-İş'in 1 Ekim günü başlayacak olan 23'üncü Olağan Genel Kurulu'nda kendi önerilerini dikkate alıp almayacakları bilinmiyor.
ÖNCEKİ HABER

Özelleştirme üretimi çökertti

SONRAKİ HABER

Deprem atıkları nasıl yok edilecek?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa