30 Eylül 1999 21:00

Altın Portakal başlıyor...

Antalya 36. Altın Portakal Film Festivali bugün başlıyor. Büyük ödül için on iki filmin yarışacağı festivalde, Türkiye sinemasının son dönem örnekleri gösterilecek.

Paylaş
Altın Portakal başlıyor...
Antalya 36. Altın Portakal Film Festivali bugün başlıyor. Büyük ödül için on iki filmin yarışacağı festivalde, Türkiye sinemasının son dönem örnekleri gösterilecek. Türk sinemasının 'Oscar'ı olarak tamımlanan festival, 5 Ekim'de gerçekleştirilecek ödül töreninin ardından sona erecek. Bu yıl panorama şeklinde düzenlenen Akdeniz Filmleri'nin gösterimi 1-5 Ekim tarihleri arasında AKM Aspendos Salonu'nda yapılacak. Panoramada, İspanya'dan "Live Flesh", "Ay Carmela ve Tango", İspanya Portekiz ortak yapımı "Belle Epoque", Belçika Fransa ortak yapımı "Germinal", Fransa'dan "Il Farinelli", "Lucie Aubrac", "Piace Vandome", "Le Cite Des Enfants Perdus" ve İtalya'dan "Fiorilli" izlenebilecek.
Türk sinemasındaki meslek örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu "Ulusal Sinema Platformu"nun katkılarıyla verilecek olan "Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülleri", Türker İnanoğlu (Yapımcı), Cüneyt Arkın (Oyuncu), Göksel Arsoy (Oyuncu), Hayati Hamzaoğlu (Oyuncu), Cahit Berkay (Film müziği), Nedim Otyam (Film müziği) ve Osman Şahin'e (Senarist) verilecek. Ödül töreninde ayrıca, film müziklerinden oluşacak bir konser verilecek.
Festivalde bu yıl 2-4 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan "Türk Sineması'nın Acil Çözüm Bekleyen Sorunları" konulu açık oturum, Kanal D'den naklen yayınlanacak. Kültür Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'ndan yetkililerin davet edileceği açık oturumda, Türk sinemasının sorunlarına çözüm aranacak.
"Türk Sinemasında Yeni Eğilimler" konulu forum ve "Yavuz Turgul ile Bir Gün" adlı söyleşi de halkın katılımıyla gerçekleştirilecek.
Festival süresince gezilebilecek olan sergiler, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'nın ve pek çok sanatçının müziği eşliğinde izlenebilecek.
5 Ekim'de Wow Topkapı Palace Otel'i arkasında ağaçlandırılacak olan alana "Yeşilçam Ormanı" adı verilecek. Ağaçlandırmanın ardından Avrupa'nın en büyük stüdyosu olan Antalya Stüdyoları gezilecek.
Özel gösterimler
Festivalde, "Hoşçakal Yarın', "Propaganda" ve "Drejan" özel gösterimde sunulacak. Ayrıca geliri depremzedelere bırakılacak olan Hülya Avşar, Cahit Berkay ve Zülfü Livaneli konserleri de programda yerini alan etkinliklerden.
Festivalde yarışacak kısa filmler ise şöyle: Antalya Kültür Merkezi ve Belediye Kültür Salonu'nda 1-3 Ekim günleri arasında gösterilecek olan 64 film, Max Tessier, Barbara Lorey De Lacharriere, Jean Roy, Derviş Zaim ve Vecdi Sayar tarafından değerlendirilecek.
Belgesel, deneysel, canlandırma, dramatik film ve dramatik video kategorilerinde yarışmak için 32 ülkeden başvuran 200 eseri değerlendiren Doç. Dr. Ragıp Taranç, Yrd. Doç. Dr. Dilaver Bayındır,
Yrd. Doç. Dr. Aydın Ziya Özgür'den oluşan ön jüri, 24 kısa metrajlı film ve videonun da özel gösterim filmi olarak sunulmasına karar verdi.
Kısa metrajlı film ve videoların özel gösterim olarak sunulması ise 4-5 Ekim günlerinde Belediye Kültür Salonu'nda yapılacak.
5. Uluslararası Kısa Metrajlı Film ve Video Yarışması'nda birincilik için yarışacak filmler arasında ABD, İspanya, Avustralya, Fransa, Belçika, Macaristan, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Hollanda,
İran, İsviçre, Japonya, Kanada, Danimarka, İtalya, Lübnan, Almanya, Güney Kore, Yeni Zelanda, Polonya, Yunanistan, Finlandiya, İsveç, Brezilya, Hindistan ve Türkiye'den seçilenler yer alıyor.
Yarışmada Türkiye'yi temsil edecek olan filmler arasında En İyi Dramatik Film Dalında Ulaş Beşoklar'ın yönettiği "Getto" ile A.Emre Tanyıldız'ın "Objektif" adlı filmleri bulunuyor.
En İyi Dramatik Video Dalı'nda Ahmet Sönmez'in "İçteki", Hüseyin Karabey'in "Boran", Cenk Özakıncı'nın "Uçmuşlar", Ahmet Ilgaz'ın "Sağlıklı Yaşam" ve Barış Tarımcıoğlu'nun "Denek" adlı filmleri yarışacak.
En İyi Belgesel Dalı'nda Özgür Yaren'in yönettiği "Trık Trak" ve Taylan Sezginer'in yönettiği "Ötekiler" adlı filmler yer alırken, En İyi Deneysel Dalı'nda Levent Çetin'in "Uyum" adlı filmi Türkiye'yi temsil edecek.
ÖNCEKİ HABER

Cesetler zorlukla teşhis edildi

SONRAKİ HABER

Ecevit tekelleri davet etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...